- 18. srpna 2016 06:00
Když už se vám konečně podařilo zhubnout, je teď vaší největší zkouškou váhu si udržet. Nemusíte se už týrat mnohými omezeními jako v časech, kdy jste i očima tlačili dolů každý kilogram. Pořád je ale důležité hlídat si, co jíte. Třeba oběd. Ten by měl představovat třetinu příjmu z celého dne. Vždy by se měl skládat ze třetiny ze sacharidů, ze třetiny z bílkovin a ze třetiny ze zeleniny. „Můžete si dát i vegetariánský pokrm, ale měl by obsahovat nějaký zdroj bílkovin, třeba sýr, tofu, vejce či tvaroh. Jinak se sice najíte lehce, ale za hodinu budete mít hlad a chuť na sladké,“ říká Václava Kunová z iniciativy Vím, co jím.
Losos s rýžovými nudlemi
LososAutor: Shutterstock.com- 130 g lososa
- ½ kávové lžičky slunečnicového oleje
- 10 g čerstvého zázvoru
- 1/3 čerstvé chilli papričky
- 40 g jarní cibulky
- ½ lžíce sójové omáčky
- ½ lžičky cukru
- hrst lístků koriandru
- 100 g uvařených rýžových nudlí
Postup:
Rybu (bez jakýchkoli přísad) dejte do mělké nádoby a rozehřejte gril v troubě na teplotu 240 stupňů. Vložte do trouby rybu na 5 minut. Na pánvi rozehřejte olej a na něm osmahněte zázvor, chilli papričku a cibulku (2 až 3 minuty). Přidejte sójovou omáčku, cukr a 5 ml vody. Vypněte plamen a vmíchejte koriandr. Omáčku dejte na horkou rybu.
Wrap s krémovým avokádem
Tortilla s avokákemAutor: shutterstock.com- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce řepkového oleje
- 2 lžičky jemně nasekané chilli papričky
- 1/4 lžičky soli
- 2 šálky strouhaného červeného zelí
- 1 střední mrkev, nastrouhaná
- 1/4 šálku koriandru, ideálně čerstvě nasekaného
- 400 gramů bílých fazolí
- 1 zralé avokádo
- 1/2 šálku strouhaného čedaru
- 2 lžíce červené cibule nasekané
- celozrnné tortilly
Postup:
Rozmíchejte spolu ocet, olej, chilli a sůl ve středně velké míse. Přidejte zelí, mrkev a lístky koriandru: vše promíchejte.
Uvařte fazole a "rozmašírujte je" společně s avokádem vidličkou nebo mixérem. Přimíchejte sýr a cibuli.
Rozložte tortillu a postupně na ni naložte jednotlivé směsi. Nejprve asi půl šálku fazolovo-avokádové směsi, na to asi dvě třetiny zelno-mrkvového salátu. Tortillu srolujte.
Zeleninový salát s fazolemi a kuřecím masem
Kuřecí salátAutor: Shutterstock.comNa zálivku:
- středně velký stroužek česneku
- 1/4 lžičky soli
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 6 lžic čerstvého pomerančového džusu
- 1/4 šálku bílého vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
Na salát:
- jeden ledový salát
- 400 gramů bílých fazolí
- 1/2 šálku vařeného kuřecího masa nakrájeného na kostičky
- 2 šálky cukety uvařené a nakrájené na kostičky
- 1 a 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 1/4 šálku sýru feta
- 1/3 šálku nasekaných sušených rajčat
- hrst čerstvé nasekané bazalky
- sůl, pepř
Postup:
Příprava zálivky: Oloupejte česnek a rozmačkejte ho. Přidejte trošku soli a vmíchejte pastu. Přidejte olej, pomerančový džus, ocet a hořčici. Vše dobře promíchejte.
Příprava salátu: Smíchejte dohromady salát, kuřecí maso, cuketu, celer, sýr a sušená rajčata. Vše důkladně promixujte ve velké míse. Přidejte nakrájenou bazalku a nakonec zálivku.
Krémová okurková polévka
Okurková polévkaAutor: Shutterstock.com- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 najemno nakrájená cibule
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 šálky oloupané a nastrouhané okurky
- 1 a 1/2 šálku zeleninového vývaru nebo kuřecího vývaru
- 2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě namletého pepře
- špetka kajenského pepře
- 1 avokádo nakrájené
- 1/4 šálku čerstvé petrželky (a více na ozdobu)
- 1/2 šálku bílého jogurtu, ideálně s obsahem tuku kolem 3,5 %
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte česnek a cibuli, za občasného míchání cibulku lehce osmahněte. Přidejte citronovou šťávu a vařte asi minutu. Přidejte 3 a 3/4 šálku okurky, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte, dokud okurky nezměknou. Poté ještě asi 6 až 8 minut.
Poté do polévky přidejte avokádo, petržel a směs rozmixujte dohladka. Do misky nakonec přidejte ještě jogurt a zbylé okurky a promíchejte. Polévku můžete servírovat jak teplou, tak studenou.
Cuketa s bílými fazolemi
Fazolový salátAutor: shutterstock.com- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku rozdrcené
- 1 středně velká cuketa
- 2 středně velká nakrájená rajčata
- 1 lžíce oregana
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 400 gramů bílých fazolí
- 1 lžíce vinného octa
- 1/3 šálku jemně strouhaného parmezánu
Postup:
Rozehřejte olej na pánvi. Přidejte cibuli a česnek a míchejte, dokud cibule nezměkne. Poté přidejte nakrájenou cuketu, oregano, sůl, pepř, promíchejte. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a občas zamíchejte.
Až změkne zelenina, na tři minuty zvyšte plamen a směs lehce orestujte. Pak přidejte fazole, rajčata a ocet. Na středním plameni vařte asi dvě minuty. Nakonec přimíchejte parmezán.
Chilli verde
Chilli con carneAutor: shutterstock.com- 450 gramů kvalitního mletého hovězího masa
- 1 velká červená paprika
- 1 velká cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce nasekaného chilli
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 450 gramů guacamole, případně omáčky na tacos či enchiladas
- 1/4 šálku vody
- 400 gramů fazolí
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a na něm osmahněte cibuli, papriku a maso. Až bude maso opečené, přidejte česnek, chilli, kmín a kajenský pepř. Vmíchejte salsu (guacamole) a vodu a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň a zakryté vařte za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne, zhruba 10 až 15 minut. Poté míchejte fazole a vařte alespoň minutu.
Rýžovo-čočkový salát
Rýžovo-čočkový salátAutor: shutterstock.com- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce jemně nasekané šalotky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 šálky hnědé rýže
- 400 gramů čočky
- nakrájená mrkev
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Smíchejte dohromady olej, ocet, hořčici, papriku, sůl a pepř tak, aby se ingredience spojily. Ve velké míse pak smíchejte čočku, rýži, mrkev, petrželku, přidejte zálivku a promíchejte.
/