7 nejlepších obědů, když si chcete udržet váhu: Vyzkoušejte tyto recepty! | Jak zhubnout | Blesk.cz

7 nejlepších obědů, když si chcete udržet váhu: Vyzkoušejte tyto recepty!

  • Myslíte si, že jediné správné jídlo je zeleninový salát?
    18. srpna  2016 
     06:00

    Když už se vám konečně podařilo zhubnout, je teď vaší největší zkouškou váhu si udržet. Nemusíte se už týrat mnohými omezeními jako v časech, kdy jste i očima tlačili dolů každý kilogram. Pořád je ale důležité hlídat si, co jíte. Třeba oběd. Ten by měl představovat třetinu příjmu z celého dne. Vždy by se měl skládat ze třetiny ze sacharidů, ze třetiny z bílkovin a ze třetiny ze zeleniny. „Můžete si dát i vegetariánský pokrm, ale měl by obsahovat nějaký zdroj bílkovin, třeba sýr, tofu, vejce či tvaroh. Jinak se sice najíte lehce, ale za hodinu budete mít hlad a chuť na sladké,“ říká Václava Kunová z iniciativy Vím, co jím.

  • Losos s rýžovými nudlemi

    Losos
    Budete potřebovat:

    • 130 g lososa
    • ½ kávové lžičky slunečnicového oleje
    • 10 g čerstvého zázvoru
    • 1/3 čerstvé chilli papričky
    • 40 g jarní cibulky
    • ½ lžíce sójové omáčky
    • ½ lžičky cukru
    • hrst lístků koriandru
    • 100 g uvařených rýžových nudlí

    Postup:

    Rybu (bez jakýchkoli přísad) dejte do mělké nádoby a rozehřejte gril v troubě na teplotu 240 stupňů. Vložte do trouby rybu na 5 minut. Na pánvi rozehřejte olej a na něm osmahněte zázvor, chilli papričku a cibulku (2 až 3 minuty). Přidejte sójovou omáčku, cukr a 5 ml vody. Vypněte plamen a vmíchejte koriandr. Omáčku dejte na horkou rybu.

  • Wrap s krémovým avokádem

    Tortilla s avokákem
    Budete potřebovat:

    • 2 lžíce jablečného octa
    • 1 lžíce řepkového oleje
    • 2 lžičky jemně nasekané chilli papričky
    • 1/4 lžičky soli
    • 2 šálky strouhaného červeného zelí
    • 1 střední mrkev, nastrouhaná
    • 1/4 šálku koriandru, ideálně čerstvě nasekaného
    • 400 gramů bílých fazolí
    • 1 zralé avokádo
    • 1/2 šálku strouhaného čedaru
    • 2 lžíce červené cibule nasekané
    • celozrnné tortilly

    Postup:

    Rozmíchejte spolu ocet, olej, chilli a sůl ve středně velké míse. Přidejte zelí, mrkev a lístky koriandru: vše promíchejte. 

    Uvařte fazole a "rozmašírujte je" společně s avokádem vidličkou nebo mixérem. Přimíchejte sýr a cibuli.

    Rozložte tortillu a postupně na ni naložte jednotlivé směsi. Nejprve asi půl šálku fazolovo-avokádové směsi, na to asi dvě třetiny zelno-mrkvového salátu. Tortillu srolujte.

  • Zeleninový salát s fazolemi a kuřecím masem

    Kuřecí salát
    Budete potřebovat:

    Na zálivku:

    • středně velký stroužek česneku
    • 1/4 lžičky soli
    • 5 lžic extra panenského olivového oleje
    • 6 lžic čerstvého pomerančového džusu
    • 1/4 šálku bílého vinného octa
    • 1 lžíce dijonské hořčice

    Na salát:

    • jeden ledový salát
    • 400 gramů bílých fazolí
    • 1/2 šálku vařeného kuřecího masa nakrájeného na kostičky
    • 2 šálky cukety uvařené a nakrájené na kostičky
    • 1 a 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
    • 1/4 šálku sýru feta
    • 1/3 šálku nasekaných sušených rajčat
    • hrst čerstvé nasekané bazalky
    • sůl, pepř

    Postup:

    Příprava zálivky: Oloupejte česnek a rozmačkejte ho. Přidejte trošku soli a vmíchejte pastu. Přidejte olej, pomerančový džus, ocet a hořčici. Vše dobře promíchejte.

    Příprava salátu: Smíchejte dohromady salát, kuřecí maso, cuketu, celer, sýr a sušená rajčata. Vše důkladně promixujte ve velké míse. Přidejte nakrájenou bazalku a nakonec zálivku.

  • Krémová okurková polévka

    Okurková polévka
    Budete potřebovat:

    • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 2 stroužky česneku
    • 1 najemno nakrájená cibule
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 4 šálky oloupané a nastrouhané okurky
    • 1 a 1/2 šálku zeleninového vývaru nebo kuřecího vývaru
    • 2 lžičky soli
    • 1/4 lžičky čerstvě namletého pepře
    • špetka kajenského pepře
    • 1 avokádo nakrájené
    • 1/4 šálku čerstvé petrželky (a více na ozdobu)
    • 1/2 šálku bílého jogurtu, ideálně s obsahem tuku kolem 3,5 %

    Postup: 

    Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte česnek a cibuli, za občasného míchání cibulku lehce osmahněte. Přidejte citronovou šťávu a vařte asi minutu. Přidejte 3 a 3/4 šálku okurky, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte, dokud okurky nezměknou. Poté ještě asi 6 až 8 minut.

    Poté do polévky přidejte avokádo, petržel a směs rozmixujte dohladka. Do misky nakonec přidejte ještě jogurt a zbylé okurky a promíchejte. Polévku můžete servírovat jak teplou, tak studenou.

  • Cuketa s bílými fazolemi

    Fazolový salát
    Budete potřebovat:

    • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 1 středně velká cibule nakrájená na plátky
    • 2 stroužky česneku rozdrcené
    • 1 středně velká cuketa
    • 2 středně velká nakrájená rajčata
    • 1 lžíce oregana
    • 1/4 lžičky soli
    • 1/4 lžičky pepře
    • 400 gramů bílých fazolí
    • 1 lžíce vinného octa
    • 1/3 šálku jemně strouhaného parmezánu

    Postup: 

    Rozehřejte olej na pánvi. Přidejte cibuli a česnek a míchejte, dokud cibule nezměkne. Poté přidejte nakrájenou cuketu, oregano, sůl, pepř, promíchejte. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a občas zamíchejte.

    Až změkne zelenina, na tři minuty zvyšte plamen a směs lehce orestujte. Pak přidejte fazole, rajčata a ocet. Na středním plameni vařte asi dvě minuty. Nakonec přimíchejte parmezán.

  • Chilli verde

    Chilli con carne
    Budete potřebovat:

    • 450 gramů kvalitního mletého hovězího masa
    • 1 velká červená paprika
    • 1 velká cibule
    • 6 stroužků česneku
    • 1 lžíce nasekaného chilli
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 1/4 lžičky kajenského pepře
    • 450 gramů guacamole, případně omáčky na tacos či enchiladas
    • 1/4 šálku vody
    • 400 gramů fazolí

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a na něm osmahněte cibuli, papriku a maso. Až bude maso opečené, přidejte česnek, chilli, kmín a kajenský pepř. Vmíchejte salsu (guacamole) a vodu a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň a zakryté vařte za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne, zhruba 10 až 15 minut. Poté míchejte fazole a vařte alespoň minutu.

  • Rýžovo-čočkový salát

    Rýžovo-čočkový salát
    Budete potřebovat:

    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 2 lžíce vinného octa
    • 1 lžíce jemně nasekané šalotky
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • 1/2 lžičky uzené papriky
    • 1/4 lžičky soli
    • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
    • 2 šálky hnědé rýže
    • 400 gramů čočky
    • nakrájená mrkev
    • 2 lžíce nasekané petrželky

    Postup: 

    Smíchejte dohromady olej, ocet, hořčici, papriku, sůl a pepř tak, aby se ingredience spojily. Ve velké míse pak smíchejte čočku, rýži, mrkev, petrželku, přidejte zálivku a promíchejte. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji