Botox do žaludku: Převratná novinka v hubnutí, nebo jen šílený nápad?

Botox do žaludku: Převratná novinka v hubnutí, nebo jen šílený nápad?
22. června  2016 
 06:00

Když se řekne botox, vybaví se vám injekce proti vráskám? Do budoucna by k nim mohlo přibýt i hubnutí. Tedy pokud se potvrdí, že aplikace botoxu do nervu v žaludku skutečně tlumí pocit hladu. A že to přitom je bezpečná metoda, jak zhubnout. 

Původně šlo o výzkum zaměřený na léčbu chorob trávicího ústrojí. Lékaři však během výzkumu, při kterém zkoušeli léčebně využívat botox, zjistili, že možná přišli na způsob, jak lidem pomoci v boji s přebytečnými kilogramy. S jeho pomocí totiž znecitlivěli nerv, který řídí pocity hladu, a dokázali je tak zásadně utlumit. 

V rámci studie norští výzkumníci vpravili botox do žaludku dvaceti obézních lidí, jejichž BMI se pohyboval od 35 do 44, což je velká obezita. Další injekci jim dali půl roku po první. Rok po aplikaci injekcí se ukázalo, že sedmdesát procent z nich zhublo, a to v průměru skoro o pětinu hmotnosti, nad BMI o hodnotě 25. Po roce a půl (a třech injekcích) 75 procent lidí zhublo o více než čtvrtinu této hmotnosti. 

Vědci připouštějí, že studie byla malá a že je ještě zapotřebí dalšího výzkumu s cílem potvrdit výsledky. Přesto spoluautor studie Duan Chen prohlašuje, že by mohlo jít o "další nový způsob léčby obezity". 

Ukazuje se navíc, že podobné úvahy už tu jsou dlouho, protože studie na podobné téma se objevují už deset let, ale narážejí na nedostatek úplně přesvědčivých důkazů. Navíc vpichování injekce do nervu, který vede do žaludku, je trochu riskantní, na což upozorňuje plastický chirurg Michael Schulman z New Yorku. 

Navíc aplikace nebude ničím příjemným: pacienta je třeba mírně přispat a zavést mu do úst endoskop, s jehož pomocí se injekce dostane až na místo. Podle Schulmana hrozí v krajním případě i protržení nějakého vnitřního orgánu a vnitřní krvácení. 

 

Lékař míní, že by znecitlivění nervu mohlo způsobit i další potíže, jako jsou nadýmání, zvracení, zažívací potíže či potíže s dýcháním. Studie nicméně nic takového neukázaly. Je však dobré vědět, že botox nikdy nefunguje věčně, a proto by bylo třeba injekce stále opakovat. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji