7 nejlepších věcí na zahnání hladu. Tohle musíte mít v kabelce!

  • 7 nejlepších věcí na zahnání hladu. Tohle musíte mít v kabelce!
    2. listopadu  2015 
     06:00

    Určitě to znáte. Malý hlad se dá vydržet. I trochu větší hlad se dá vydržet, přece si nedáte něco nezdravého! Ale když překročí nějakou únosnou míru, je vám najednou všechno jedno. A padne do vás celá pizza nebo hospodská porce české kuchyně. Aby se to nestalo, měla byste u sebe vždycky mít něco na rychlé zahnání hladu. A rozlišovat mezi jídly, která představují malou svačinku, a těmi, která skoro nahradí oběd. 

  • 1. Oříšky? Ano, ale jen pár

    Oříšky pomůže ke správnému fungování štítné žlázy.
    Autor: Shutterstock.com

    Ve vaší kabelce se rozhodně neztratí pár oříšků. Ale když píšeme pár, nemyslíme tím sice jen dva, ale rozhodně byste se měla s nimi vejít do deseti kousků. Takovou porci si připravte předem doma, dejte je do malé krabičky nebo sáčku a vezměte s sebou. Oříšky by měly být nesolené. Nekupujte si sáček až ve městě v době, když už máte hlad – je prakticky nemožné vydržet a nesníst ho celý. 

    Na co se hodí: pět až deset oříšků můžete sníst místo svačiny či díky nim můžete přežít do odloženého oběda.

  • 2. Proteinové tyčinky – dobře si mezi nimi vybírejte

    proteinová tyčinka
    Autor: Shutterstock

    Proteinové – neboli bílkovinové – tyčinky se dají koupit za dvacet stejně jako za šedesát korun. Zjednodušeně řečeno – čím více bílkovin, tím lépe, protože to rozhoduje o tom, jak s nimi půjde zahnat hlad. Neplatí přitom, že čím dražší, tím vyšší obsah proteinů. Nejlepší jsou nicméně ty, které jich obsahují kolem třiceti procent. Nejde však jen o bílkoviny, protože tyčinky jsou zároveň sladké a některé obsahují i nevhodný glukózo-fruktózový sirup

    Na co se hodí: mají energetický obsah kolem 800 kJ, takže mají tolik energie jako vydatná svačina. V nouzi, například na jednání, s nimi lze nahradit oběd. 

  • 3. Banán – sladký, ale prospěšný

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Asi takhle: banán není žádná dieta, jeden obsahuje v přepočtu čtyři až osm kostek cukru. Ale je to zároveň sytivý zdroj draslíku a hořčíku, které tělo rozhodně uvítá. Jde o rychlý a spolehlivý zdroj energie. Obecně platí, že ovoce ano, ale s mírou, protože je příliš sladké. 

    Na co se hodí: na vydatnou dopolední svačinu.

    Video se připravuje ...
    Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv? • VIDEO: Vím, co jím a piju

  • 4. Čokoláda? Kousek vám zachrání nervy

    Hlavně ženy podrážděnost z nedostatku spánku zahánějí sladkostmi a kila jim přibývají.
    Autor: Shutterstock.com

    S čokoládou je to podobné jako s oříšky. Kousek ano, ale rozhodně si ho připravte na odnos s sebou už doma a dejte si ho do kabelky pro případ nouze. 

    Na co se hodí: jako vzpruha pro vaše nervy kdykoli během dne. Ale nejvýše jeden či dva čtverečky!

  • 5. Sušené maso – nenápadné, ale účinné

    ...
    Autor: Sušené-maso.cz

    Sušené maso obsahuje málo tuků a minimum sacharidů, zachovává si přitom obsah bílkovin. Suma sumárum jde o vcelku dietní, a přitom sytivý pokrm. Maso si můžete usušit doma, ale není problém si koupit balené a nosit ho s sebou. 

    Na co se hodí: na zahnání hladu a mlsné kdykoli během dne.

  • 6. Dýňová nebo slunečnicová semínka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Semínka si kupte do zásoby a do kabelky si jich vždycky trochu odsypte, nejvýše pět deka najednou. Pro lepší chuť si je můžete upražit, ale není to nutné. 

    Na co se hodí: k uzobávání během dne.

  • 7. Müsli tyčinky – raději opatrně

    Domácí müsli tyčinky - bezvadný recept pro všechny, kdo milují zdravé mlsání.
    Autor: profimedia.cz

    Kdo má chuť a energii, může si tyčinky z vloček a ovoce upéci doma, ale popravdě řečeno vyloženě dietní jídlo to nebude nikdy. Kvalitní kupované výrobky poslouží stejně dobře. Vždycky volte ty bez polevy a bez obsahu ztužených tuků. Snažte se, aby v nich nebyl glukózo-fruktózový sirup. Podobně jako müsli tyčinky funguje sušené ovoce. Tady vždy volte nedoslazované druhy a berte si s sebou jen pár kousků. 

    Na co se hodí: jako první pomoc nebo poslední záchrana.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji