Dny přejídání se blíží, dejte si jednodenní půst. Máme pro vás 3 skvělé tipy!

Dny přejídání se blíží, dejte si jednodenní půst. Máme pro vás 3 skvělé tipy!
9. prosince  2014 
 06:00

Už vám je těžko ze samého uzobávání vanilkových rohlíčků, vosích hnízd, a to jste ještě ani nezačali dělat vánoční bramborový salát? Natož aby začaly skutečné vánoční hody. Je nejvyšší čas svému trávení dopřát trochu oddech, protože jinak hrozí, že se člověk s roztaženým žaludkem snadno přejí a za týden bude vážit o dvě tři kila více než před svátky. Jinými slovy, zkuste dnes a klidně i kus zítřka něco jako jednodenní detox, během něhož své spalování znovu nastartujete. Skvěle vám v tom pomůže i pohyb. 

Citron, brusinky nebo zeleninové šťávy. A k tomu spousta tekutin, ať už půjde o vodu nebo bylinkové čaje. Tak zní recept na váš jídelníček pro následujících plus minus dvacet čtyři hodin. 

Jednodenní půst si může bez obav o své zdraví dovolit každý člověk, kromě těch, kdo jsou dlouhodobě nemocní a mají například cukrovku nebo je trápí nemoci srdce a cév, nehodí se také pro kojící nebo těhotné ženy. Jinak jsou však pro i lékaři, podle nichž den hladovky občas prospěje každému. 

 

Tip číslo jedna: vsaďte na citronovou šťávu

 

Autor: Shutterstock.com
Pokud nemáte nic proti citronům, začněte s nimi hned po ránu – ideální je vlažná nebo teplá voda, do půl litru vymačkejte půlku citronu a během zhruba půl hodiny ji nalačno vypijte.

 

Podrobný návod na to, jak má vypadat jednodenní detoxikace za pomoci citronu, najdete na našem webu ZDE – tato dieta kombinuje citronovou vodu s bylinkovými čaji, ale vy klidně můžete celý den zůstat jen u citronu a vody. 

Pokud je na vás citron moc kyselý, klidně ho vyměňte třeba za pomeranče. 

 

Tip číslo dvě: a co takhle brusinky? 

 

Autor: Shutterstock.com
Brusinky jsou už dlouho chváleny ze všech stran – vědci objevili, že chrání nejen močové cesty před infekcí, ale že prospívají imunitě celkově, a navíc mají kladný vliv i na rychlost metabolismu. 

 

I proto se vám na poslední chvíli před vánoční hostinou může vyplatit jednodenní brusinková dieta

 

Buď můžete pít samotnou brusinkovou šťávu, můžete to střídat s vodou, nebo si udělejte koktejly, jejichž základem jsou rovněž brusinky. Můžete například rozmixovat jogurt, obilné klíčky a brusinkovou šťávu – je to výživnější než samotné šťávy a hodí se to pro ty, kdo se bojí, že je bude trápit příliš velký hlad. 

 

Tip číslo tři: střídejte zeleninové šťávy s kousky zeleniny

 

Strouhaná mrkev
Autor: Shutterstock.com
Tahle jednodenní postní dieta se hodí pro ty, kdo nechtějí zůstat pouze u jediné chutě, ale pořádně se dá držet jen tehdy, pokud máte doma kvalitní odšťavovač. 

 

Pak si můžete vylisovat šťávy z mrkve a třeba i petržele, které se bez tohoto přístroje vyrobit nedají. 

 

A pro detox jsou díky obsahu vitaminů i vlákniny velice vhodné. Je na vás, jaké druhy zeleniny nakombinujete, ale snažte se držet rady, že si pro tento den odpustíte ovoce. To spíše doplňte zeleninové šťávy kouskem mrkve a podobně. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji