Brusinková dieta je známá také pod názvem hollywoodská dieta - spočívá v popíjení brusinkové šťávy po dobu jednoho dne. Nesmí se však držet déle než 24 hodin, protože tělo nedostává potřebné množství živin. Klidně si ji ale můžete dopřát častěji, třeba jednou až dvakrát měsíčně. Jde zároveň o jednodenní očistný půst.
Co od ní čekat: Jde spíše o detoxikaci, díky níž můžete zhubnout jeden až tři kilogramy (vyšší číslo je ale dost nereálné)
Výhody a nevýhody: Jde o krátkou očistnou kúru, díky níž si vyčistíte trávicí soustavu, ale rozhodně se nedá doporučit, aby ji někdo držel déle než den či dva; jde de facto o půst
Proč zrovna brusinky?
-
Mají pozitivní účinky na močové cesty, jsou skvělým antioxidantem, obsahují vysoké množství vitamínu C, manganu a dalších důležitých látek.
-
Neslazená brusinková šťáva obsahuje zásadní množství flavonoidů a fenolů, které bojují s toxiny v těle.
-
Působí jako prevence některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.
Dva recepty na přípravu šťávy pro celodenní porci: Smíchejte 1 šálek sojového mléka, 1 šálek čerstvé pomerančové šťávy, 1 šálek neslazeného brusinkového džusu, 1 šálek sojového jogurtu, ¼ lžičky pšeničných klíčků, ¼ lžičky lněného oleje. Nebo smíchejte šťávu z 8 pomerančů, ze 4 citronů, 2 banánů, 2 oloupaných a nakrájených jablek zbavených jádřinců a 2 šálků brusinkového džusu. K šťávě popíjejte i čistou vodu.
Brusinkový koktejl varianta 1
Ingredience na celodenní porci:
1 šálek sojového mléka
1 šálek čerstvé pomerančové šťávy
1 šálek neslazeného brusinkového džusu
1 šálek sojového jogurtu
¼ lžičky pšeničných klíčků
¼ lžičky lněného oleje
Všechno smíchejte v mixéru a popíjejte po celý den místo jídla. Kromě koktejlu si pak můžete dát pouze čistou vodu nebo samotný neslazený brusinkový džus.
Brusinkový koktejl varianta 2
Ingredience na celodenní porci:
Šťáva z 8 pomerančů
Šťáva ze 4 citronů
2 banány
2 oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřinců
2 šálky brusinkového džusu
Všechny ingredience opět smíchejte v mixéru a popíjejte společně s čistou vodou po celý den.