Cvičení pro gaučové povaleče: Jak vám polštář pomůže od bolesti zad?

  • Video se připravuje ...

    Cvičení pro gaučové povaleče: K čemu vám bude dobrý polštář?

    12. května  2017 
     06:00

    Další ze série cvičení, která můžete v klidu a pohodlí dělat na gauči, je posilování středu těla a břicha. Tyto části těla jsou důležité, leč dost často na ně zapomínáme. Svaly vnitřního stabilizačního systému mohou totiž i za bolest zad. Tedy v případě, že je nemáte dostatečně posílené. 

  • Plank

    Video se připravuje ...
    Cvičení pro gaučové povaleče: K čemu vám bude dobrý polštář? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
    Nejjednodušším a nejkomplexnějším cvikem je prkno. Pokud ho budete dělat na gauči, nebude pro vás tak těžké, jako kdybyste s ním šli na zem. Čím výše totiž horší polovinu těla máte, tím je to lehčí. Držte se na dlaních, stabilizujte trup lopatkami a zatněte střed těla. Zatněte i zadek, jako kdyby vám někdo mezi půlky vložil papír a vy byste se ho snažili udržet. Dýchejte do břicha a snažte se vydržet, co nejdéle to půjde.

  • Rotace

    Prkno s rotací.
    Autor: Shutterstock
    Až si budete jistí v kramflecích, že tento cvik dokážete, pak můžete vyzkoušet také rotace. Zvednete jednu ruku a vytočíte se celým tělem na hranách chodidel za rukou. Tím zapojíte i šikmé břišní svaly. Rotujete v pánvi a dýcháte do břicha. 

  • Izometrický sed

    Posilování břišních svalů.
    Autor: Shutterstock

    Dalším cvikem bude izometrický sed. Sedněte si na pohovku, mezi kolena si dejte polštář a pevně ho stiskněte. Hrudník vypněte dopředu a předpažte ruce. Dýchejte do břicha a vydržte tak dlouho, jak jen vám to půjde. Hlídejte si ale pořád rovná záda a vypnutý hrudník. Jakmile začnete povolovat, nemá smysl už to déle držet. 

  • Izometrický sed s rotacemi

    Posilování šikmých břišních svalů.
    Autor: Shutterstock

    Vypadá podobně jako izometrický sed, akorát že polštář nedržíte mezi koleny, ale v ruce. Ty mějte napnuté co nejvíce před sebou, vytvoříte tím větší páku. Tělo držte stejně jako u předchozího cviku, akorát rotujte horní polovinou těla na jednu a pak na druhou stranu. Zkuste provést dvacet až třicet rotací.

    Video se připravuje ...
    Mistryně světa v aerobiku, trenérka Veronika Šindelářova ukazuje nejlepší cviky na posilování břišních svalů. • VIDEO: Adam Balažovič

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji