Jizerská 50: Závod v ohrožení! Zánět průdušek a nervy v kýblu

Jizerská 50: Závod v ohrožení! Zánět průdušek a nervy v kýblu
17. února  2017 
 06:00

Zhluboka dýchat. To platí teď jak pro mě, tak pro Gábi. Jenže pro každou z nás z trochu jiného důvodu. Já jako starý známý zmatkář začínám panikařit, Gábi ochořela. Zánět průdušek. Možná bychom mohly začít uzavírat sázky, jak to s námi dopadne. Kurz nebude moc vysoký. 

Sedím u počítače, klepu nohou a co chvíli se zastavuji a motám si pramínek vlasů na prst. Jsem nervózní. Už čtrnáct dnů sleduji poctivě počasí a v noci se budím s otázkou, jestli klistr, nebo vosky. Porovnávám, co říkají norští meteorologové, s tím, co hlásí náš meteorologický ústav. Slyšela jsem, že to jsou dva nejspolehlivější zdroje. A když se shodují, je téměř stoprocentní jistota, že takové počasí skutečně bude. Protože jestli je v tuto chvíli něco, co mě může zradit, je to počasí a špatně zvolený servis.

Gábi se stále kurýruje.
Autor: archiv redakce

Od původního plánu "prostě to musím nějak ujet" jsem se dostala do fáze "chci to ujet za šest hodin, za šest a půl, když se něco stane". A abych dostála těmto zatím planým řečem, rovnou jsem naslibovala hory doly, vsadila se, kde se dá, a vůbec – mé ego je jen o trochu nižší než Smrk, takže mi nedovolí udělat si z toho výlet nebo to nedejbože nedojet. 

Ego versus nemoc

Ale čert vem mé ego a myšlenky o tom, v jakém časovém horizontu to ujedu. Gábi je na tom mnohem hůře. Z jejího původního nachlazení se vyklubal zánět průdušek. Jenže Gábi je nezlomný optimista, a tak ještě teď pořád počítá s tím, že závod pojede. Zřejmě věta od její doktorky "na plicích to nemáte, jen na průduškách, ale léčba je běh na dlouhou trať" jí šla jedním uchem tam, druhým ven.

A slyšela jen poslední část, běh na dlouhou trať, a tak v zápalu tréninku si z toho vydedukovala, že běh na dlouhou trať na běžkách zvládne. Je dospělá, má občanku, budiž všechny pozitivní myšlenky směřovány na její průdušky!

Dobrá rada nad zlato!

Hurá do stopy!
Autor: archiv redakce
Ale do neděle ještě času dost, a tak bychom se obě dvě měly uklidnit a trochu se srovnat. A slova našeho trenéra Martina Šturce budeme brát jako mantru. "Co se týče dne závodu, noc před ním si zkus dát co nejpohodovější večer na odstranění stresu. Pořádně se vyspi a ráno, tak dvě hoďky před závodem, si dej snídani bohatou na bílkoviny a pomalé sacharidy. Ideálně ovesné vločky s něčím," radí a uklidňuje nás. Během závodu pak musíme doplňovat energii sacharidy, ideálně v podobě sportovních gelů.

Takže plán je jasný. Nasát energii už od sobotních závodů, večer se uvolnit na koncertě v rámci programu a praštit se asi palicí do hlavy, abych pořádně, a hlavně brzy, zabrala a hlavou se mi nehonily myšlenky: "Co si počnu, když budu mít špatně namazáno a bude mi to podkluzovat?" Celou naši aktivitu můžete sledovat na Superlife, případně se sami můžete zapojit a pochlubit se svými výsledky. Tak čau na startu! Nebo raději už v cíli...

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji