Jizerská 50: Co musíte udělat, než začnete trénovat na dlouhý závod?

Jizerská 50: Co musíte udělat, než začnete trénovat na dlouhý závod?
4. listopadu  2016 
 06:00

"Gábi, pojď, ujedeme spolu Jizerskou padesátku. To je super výzva, ne?" říkám jednoho dne mé kolegyni. Obě máme rády sport, obě máme rády výzvy a obě máme rády legraci. A tahle výzva nám jako ohromná švanda přišla. Jak ale příprava na tak dlouhý závod vlastně probíhá? Pojďte do toho s námi, poradíme vám, jak na to! 

I když máme pocit, že zvládneme všechno na světě, přece jen ujet padesát kilometrů na běžkách není úplně procházka růžovou zahradou. Pokud tedy nejste horal srostlý s dřevěnými prkýnky na nohou už od kolébky. Jen co z nás opadla prvotní euforie z tohoto – zatím skvělého – nápadu, rozhodly jsme se raději se svěřit do rukou odborníka. Pro jistotu. Známe se a bič nad sebou prostě potřebujeme. 

Osobní trenér Martin Šturc nám dal za pravdu. Když už nic jiného, je dobré na začátku zjistit, jak na tom člověk je s pohybovou aktivitou. Také by se mohlo stát, že bychom během tréninku mohly skončit na chirurgické pohotovosti místo v zasněžených Jizerských horách. 

Video se připravuje ...
Jizerská 50: Před přípravou se otestujte, jak jste na tom s kondicí! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Umíte se hýbat? 

A právě k otestování našich schopností slouží FMS test, neboli Functional Movement System. Na základě sedmi pohybových vzorců, které jsou pro všechny stejné, se dá lehce odhalit, co je naše slabá stránka, kde je nutné pořádně zamakat a na co si dát pozor.

Pomocí toho pak lze bez problémů identifikovat tělesné asymetrie a dysbalance, které nejsou pouhým okem laika rozeznatelné, a poté je možno snažit se je odstranit. Pokud by do tréninku člověk skočil po hlavě, mohlo by se stát, že narazí na dno vypuštěného bazénu. Tedy že si způsobí nějakou zdravotní komplikaci, úraz.

Sedm pohybových vzorců

Sedm pohybových vzorů představují technika hlubokého dřepu, simulace výkroku přes překážku, výpad, zkouška mobilní stability, aktivní zdvih nohou, zkouška trupové stability a rotační stability. Každý z vykonaných cviků je hodnocen od 0 do 3. Přičemž 0 se dává tehdy, kdy člověk pociťuje při pohybu bolest. To by pak jeho další cesty měly směřovat k odborníkovi přes pohybový aparát. Ale to je trochu jiná kapitola.

Video se připravuje ...
Jak probíhá testování FMS? • VIDEO: Gábi Röhrichová

Achillovy paty

Ve chvíli, kdy v některém ze cvičení vyjde jednička, je jasné, že je potřeba na tom zamakat. Obě jsme zjistily, že nejsme schopny udělat pořádný klik, a Gábi ještě navíc zvednout nohu. Tedy – hodně zjednodušeně řečeno. Nicméně na základě těchto našich nedokonalostí nám trenér sestavil cvičební plán, který by jich nás měl zbavit. Vše ostatní je naštěstí zdravý průměr, takže vlastně ani nemůžeme mluvit o nějakých Achillových patách našeho tréninku, spíše jen o takových patičkách.

Pojďte do toho s námi!

Teď máme před sebou patnáct týdnů tréninkového plánu, který bude znamenat změnu jídelníčku, upřednostnění cvičení a běhání před ostatními radostmi života a vůbec těžkou dřinu. Pojďte do toho s námi! Každý týden vám přineseme užitečné rady, jak se se změnami vypořádat, jaké jsou rozdíly mezi tréninkem pětadvacetileté a téměř čtyřicetileté ženy, jak se vyrovnat s pokušeními sníst tabulku čokolády a jak porazit lenost.

Video se připravuje ...
Jak probíhá test FMS? • VIDEO: Marie Šilhová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji