Jizerská 50: Holky se učí, jak má vypadat správně velká porce jídla

  • Jizerská 50: Holky se učí, jak má vypadat správně velká porce jídla
    25. listopadu  2016 
     06:00

    Původně jsem se s vámi chtěla podělit hlavně o to, jak poznáte správně velkou porci jídla. Ale nejdříve vám musím prásknout, jakou máme v redakci celebritu. Gábi, se kterou trénuji, se stala jednou z ambasadorek letošní Jizerské 50. Tak schválně, jestli jí to pomůže závod zvládnout. Já si jdu raději přeměřit správně velkou porci jídla. Jak má vypadat? 

  • Holka z plakátu

    Podvádět je občas třeba!
    Autor: Shutterstock.com
    Takže zatímco se na vás brzy z billboardů bude usmívat Gábi jako ambasadorka Jizerské 50, já si půjdu odměřovat porce jídla. Je super, že při tréninku můžeme jíst všechno. Sacharidy, bílkoviny, tuky, vlákninu... Druhá stránka věci je to, že vše v omezeném množství. Takže slaďoučké donuty a kuřízek s brsalátem každý den škrtám. 
    Video se připravuje ...
    Jizerská 50: Gábi s Maruškou se vám konečně představují.  • VIDEO: Marie Šilhová/Gabriela Röhrichová/BPŽ
  • Třetinový talíř

    Dietní jídelníček se nemusí skládat pouze ze zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com

    Ať už se člověk připravuje na závod, hubne nebo se jen chce udržovat v kondici, vždycky by při přípravě jídla měl vycházet z pravidla nutričně vyváženého talíře. Ten je složený ze třetin. Jednou jsou bílkoviny, druhou sacharidy, třetí zelenina. A pak si ještě doprostřed přidejte jako třešničku na dortu trochu tuku. Ne že byste si snad museli na každé jídlo, které si připravíte, dát máslo nebo olej.

    Video se připravuje ...
    Jizerská 50: Holky se učí, jak má vypadat správně velká porce jídla • VIDEO: BPŽ/Adam Balažovič
  • Tuky jen zdravé

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tuky jsou tu zastoupeny z hlediska přípravy jídla, navíc se nacházejí i v ořeších, semínkách, rybách nebo třeba avokádu. To jsou zdravé nenasycené mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje. Za každou cenu se ale snažte vyhnout se těm nasyceným. „Nejvýznamnější podíl transmastných kyselin je v částečně ztužených rostlinných tucích, které najdeme v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády, některých polevách, v mražených krémech nebo müsli tyčinkách,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. 
  • Pestrý jídelníček

    Nutričně vyvážený talíř.
    Autor: Shutterstock
    Takže takový talíř bude ideálně vypadat tak, že na něm budete mít kus masa, třeba kuřecího nebo ryby, přílohu, klidně brambory, a zeleninu. Tou může být nějaký salát nebo i zelené lusky. Jenže kdybych tohle měla jíst každý den, tak mi to za chvíli zřejmě poleze i ušima. Jídelníček by měl být co nejpestřejší. Vždy volte čerstvé potraviny, ideálně sezonní, s těmi si vaše tělo poradí nejlépe. Obměňujte je, jak to půjde. Bílkoviny nemusíte získávat pokaždé jen z masa, zastoupeny jsou i v mléčných výrobcích, luštěninách nebo vejcích.
  • Bacha na zpracované potraviny

    Jablka a dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Naopak pozor si dejte na zpracované potraviny. Skrývají se v nich totiž sacharidy, o kterých nemáte ani tušení, společně s dalšími přidanými látkami, které tam nemají co dělat. Ve složení si hlídejte, aby tam nebyly škrob, příliš vysoký obsah soli, glutamáty, glukózo-fruktózový sirup a podobně. Sacharidů se ale obecně bát nemusíte. Ve stravě je potřebujeme, aby mělo tělo z čeho brát energii. Vždy volte raději složené sacharidy, které se nacházejí v celozrnných výrobcích, bramborách, rýži, luštěninách. Když už se jednoduchým cukrům během dne nevyhnete, hlídejte si alespoň to, aby jejich množství nepřekročilo 60 gramů za den. 
  • Jak je velká porce?

    Porce jídla by se vám měla vejít do dlaně.
    Autor: Shutterstock
    Hlídat si ale musíte i příjem těch důležitých složek stravy. Nepotřebujete k tomu ani váhu, bude vám stačit vlastní dlaň. "Jedna dlaň pro množství bílkovin, jedna hrst pro množství sacharidů, jedna pěst pro množství ovoce a zeleniny a jeden palec pro množství tuku," učí nás Martin Šturc tahák, jak si odměřovat jednotlivé porce. Kolik porcí bychom si měli dopřát, pak bude záležet na tom, čeho chceme docílit. Zda zhubnout, nabrat svalovou hmotu nebo se jen udržet v kondici. Obecně ale platí, že denně bychom měli sníst 3 až 5 porcí obilovin, stejné množství zeleniny, 2 porce ovoce, 2 porce mléčných výrobků a 1 až 3 porce masa, ryb, vajec a luštěnin. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji