Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Konturování podle tvaru obličeje: Jak správně nanášet bronzer nebo rozjasňovač?

11. června 2019 | 06:00

Chce to sice trochu cviku a trpělivosti, ale jakmile propadnete kouzlu konturování, už nebudete chtít jinak. Pokud tedy máte ve svých kosmetických taštičkách make-up, bronzer, tvářenku a rozjasňovač a nevíte, jak s těmito beauty pomocníky správně zacházet, poradíme vám!

Hned na úvod vás musíme upozornit, že pokud zrovna spěcháte, konturování raději vynechte – přece jenom vám zabere nějaký ten čas, musí vypadat přirozeně, a tak je zapotřebí si s ním trochu vyhrát. Pokud nechcete vyjít ven flekatá, dejte si opravdu záležet. 

Krokem číslo jedna je příprava pleti na líčení, a to v podobě hydratačního krému. Použít můžete také podkladovou bázi pod make-up, která vyhladí jemné vrásky, pokožku celkově vyhladí  a připraví pleť na líčení. Zároveň prodlouží jeho výdrž, což je velké plus. Ke konturování použijte jak světlý, tak i tmavý make-up.

Konturování podle tvaru obličeje

V případě kulatého obličeje naneseme tmavý odstín od ucha směrem ke koutku úst. Tím ustoupí lícní kosti do pozadí a obličej se opticky zúží. Tmavý odstín pak aplikujeme také na spánkové kosti v těsné blízkosti vlasů. Dále jej naneseme podél čelistí a na strany nosu. Světlý odstín pak aplikujeme na hřbet nosu, mezi obočí a pod oči.

U oválného obličeje je dobré zvýraznit tváře světlou barvou, a naopak zkrátit obličej tím, že se nanese tmavá barva na špičku brady a také na čelo.

U hranatého obličeje bývají problémem poměrně výrazná spodní čelist a ostré čtvercové rysy, které se snažíme konturováním zjemnit. V tomhle případě se soustřeďte na konturování spodní čelisti, tu přejeďte tmavším odstínem tak, aby působila opticky méně výrazně. Stejně tak zužte po stranách výrazné čelo tohoto typu obličeje.

Srdcovitý obličej je nejširší v oblasti čela, kam by se také mělo v tomhle případě soustředit konturování. Čelo z obou stran tmavším make-upem zužte a stejně tak potlačte i širší část tohoto obličeje v oblasti spánků. U tohoto typu obličeje naneste světlejší rozjasňující přípravek na čelo a bradu.

...
Autor: istock.com

Jak pracovat s bronzerem, rozjasňovačem a tvářenkou?

Nanesené kontury nyní podtrhněte bronzerem, rozjasňovačem a tvářenkou. Nejenže bronzer dodá vaší pleti sexy opálení, ale dokáže navíc i určité části obličeje zúžit. Primárně se nanáší tam, kam přijde tmavý make-up, tedy těsně pod lícní kosti v linii od koutku rtů k uchu a také na čelo těsně pod linii vlasů, po stranách nosu a pod čelisti. Snažte se jej nanášet vždy do ztracena pomocí širokého štětce s plochou hlavou a dejte pozor na intenzitu, abyste si na tváři neudělala tmavé fleky.

Rozjasňovač nanášejte menším štětcem a použijte ho na vrcholky lícních kostí, které potřebujete zdůraznit, na hranu nosu a lehce pod obočí. Celý look pak završte tvářenkou, která dodá tváři zdravý nádech a vypadá roztomile. Tvářenku nanášejte na místo, kde vzniká takzvané jablíčko – je to vystouplá část tváře, která se ukáže, když se usmějete.

Autor: Aneta Valešová