Tady je 50 tipů a triků, jak ušetřit!
ÚSPORY PŘI VAŘENÍ
1. Nerovné dno prodlouží dobu vaření, vybírejte proto hrnce s plochým dnem na daný typ sporáku.
2. Vybírejte správnou velikost hrnce pro dané množství jídla.
3. Po vypnutí ohřívače, lze ještě 5 až 10 minut pokrm dovařit na zbytkovém teplu.
4. Nezapomínejte na pokličku! Příprava pokrmu se při použití pokličky zkracuje až třikrát!
5. Pokrmy duste, vařte v páře a v mikrovlnce. Zachová se tak co možná nejvyšší výživné hodnoty, uvaří se dříve a ušetříte na energii.
6. Nebojte se »papiňáku«, dnes se vyrábí již jen bezpečné typy a zkracují přípravu pokrmů minimálně o 50%.
7. Velmi dobře vedou teplo a snižují dobu pečení tmavé, lakované nebo smaltované formy a pekáče.
8. Horkovzdušné trouby jsou úsporné! Můžete v nich umístit více věcí najednou, a péci tak efektivně a kratší dobu.
9. Nevařte od oka. Všechny potraviny si před vařením zvažte nebo doměřte, špetka se tak nepromění v celou lžíci.
10. Uvařte větší množství jídla a vězměte si ještě porci do práce.
LEVNĚJŠÍ KUCHTĚNÍ
11. Pro zvýšení sytícího efektu jezte zeleninu před hlavním jídlem. Další porce pak bude menší.
12. K snídani je nejlepší volbou ovesná kaše. Je levná, výživná a spolehlivě zasytí až do oběda.
13. Jako přílohu zkuste levné luštěniny, které navíc rychle zasytí. Aby nenadýmaly, déle je namáčejte.
14. Uvaříte-li si květák, vodu nevylívejte, ale ještě z ní udělejte polévku pro celou rodinu. Stejně tak připravte vývar z každého vařeného masa.
15. Nahrazujte z daného množství ingrediencí půlku levnou – a často také dietnější variantou. Většinu pokrmů dobře nastavíte třeba zeleninou nebo namočeným chlebem.
16. Vařte větší kusy masa a drůbež vcelku. Z jednoho pečeného kuřete máte báječnou večeři, ze zbylého masa náplň do chlebů a z kostí ještě skvělou polévku!
17. Karbanátky budou méně kalorické a »rozmnožíte je«, pokud nahradíte třetinu masa strouhanou mrkví nebo bramborem.
18. Bramborové placky můžete také nastavit nastrouhaným jablkem. Budou tak také chutnější.
19. Maso do guláše může s klidem nahradit rostlinným tofu či seitanem. Je dietnější, levnější, ale stejně chutné.
20. Husté smetanové polévky vyměňte za stejně lahodný vývar ochucený feferonkou.
21. Tučné a drahé majonézové dresinky nahraďte trochou oleje, balsamikovým nebo vinným octem.
22. V bramborovém salátu nahraďte majonézu bílým jogurtem nebo sýrem cottage
23. Při mlsání nahraďte drahé a nedietní čokoládové zmrzliny vodovou ovocnou dření.
24. Dvojnásobné množství sněhu ušleháte, když na každý bílek přidáte 1 lžíci studené vody.
25. Žloutky při šlehání nabudou, když k nim přidáte lžíci vlažné vody.
26. Když nemáte bílé víno do receptu, stačí v trošce octa rozpustit 2 kostky cukru a zavařit vše do omáčky.
27. Maso na guláš bude nebudete muset příliš dochucovat, když ho předem asi na den naložíte do sójové omáčky.
28. Co si připravit levné pečené brambory s vůní exotiky? Přidejte ke konci pečení trošku kremžské hořčice.
29. Tvaroh můžete nastavit, nastrouhaným vařeným brambor. Tvarohu přibude a bude jemnější.
30. Mějte také vždy v mrazáku připravený špenát, který se dá rychle použít téměř na cokoliv.
ABY JÍDLO VYDRŽELO
31. Pažitka i jiná zelenina vydrží v ledničce jako čerstvě několik dní, když ji nejdříve důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou, pak necháte okapat a zabalíte do alobalu.
32. Plátky tvrdého sýra vydrží v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte 2 kostky cukru.
33. Když potřete okraje sýrových plátků olejem, zabráníte jejich předčasnému okorávání.
34. Aby se majonéza v salátu nezkazila, musí mít všechny přísady pokojovou teplotu.
35. Nepovedenou drobenku nevyhazujte! Přideje do ní trochu mouky a znovu ji promíchejte.
36. I staré kvasnice se dají oživit, když je rozdrobíte najemno v misce a jemně posypete moučkovým cukrem.
37. Ostrost přepepřený pokrm zmírníte, když na větší kusy nakrájíte jablka, která vložíte do jídla a krátce povaříte.
38. Aby chlebíčky a jednohubky do druhého dne neokoraly, přikryjte je v ledničce čistou navlhčenou utěrkou.
39. Máte-li málo omáčky, dolijte ji vodou. Barvu jí dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou a dochuťte dle potřeby.
40. Nevyhazujte připálené jídlo. Nejdříve vše, co je poživatelné, přelijte do jiného hrnce. Přidejte k tomu čistou korkovou zátku nebo krajíc chleba a povařte. Obojí na sebe naváže příchuť spáleniny.
ŠETRNÉ NAKUPOVÁNÍ
41. Do obchodu choďte s přesně sestaveným seznamem a domů si přineste skutečně jen to, co na něm máte zapsáno.
42. Neberte sebou na nákupy děti, podle statistik se takový nákup prodraží až o čtvrtinu!
43. Sledujte reklamní letáky supermarketů a využívejte jejich slevové akce.
44. Nebojte se stát členy klubů spotřebitelů. Většinou z toho vyplývají nezanedbatelné slevy.
45. Balené vody se nevyplatí kupovat, většině domácností v ČR teče z kohoutku kvalitní pitná voda.
46. Nekupujte drahé limonády, stejně tak poslouží i studený ovocný čaj, který je navíc zdravější.
47. Nakupujte ve velkém a podělte se. Obří balení rýže nebo těstovin vás vyjde podstatně levněji.
48. Kupujte to, co vydrží. Například ovesné vločky na rozdíl od pečiva neztvrdnou…
49. Mějte vždy v zásobě těstoviny, kuskus nebo rýže, plechovku rajčat a kukuřice– vždy se z nich dá něco uvařit.
50. Nechoďte nakupovat hladoví! Je prokázáno, že tak toho nakoupíte mnohem víc a zbytečně.