Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Oblíbené brambory 5x jinak

Dozlatova upečené a křupavé – tak je máme nejraději. Nikdy se nám nepřejí a můžeme je kombinovat s nejrůznějšími přísadami.
13. listopadu 2008 | 12:34

Dozlatova upečené a křupavé – tak je máme nejraději. Nikdy se nám nepřejí a můžeme je kombinovat s nejrůznějšími přísadami.

Aby se povedly
Vyberte brambory pevné odrůdy. Ihned po uvaření je oloupejte, vychlaďte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej, brambory opečte do zlatohněda. Během opékání je obraťte jen jednou. Na pánev nedávejte velké množství brambor. Pokud potřebujete, připravte je raději na několikrát a nakonec celé množství najednou prohřejte. Asi 5 minut před dopečením přidejte k bramborám nakrájenou cibuli, osmahnutou jen tak, aby zesklovatěla. Nakonec můžete přidat kostičky slaniny, sůl a pepř.

Na několik různých způsobů:

 

S klobásou – Brambory budou vydatnější, když k nim přidáte na kolečka nakrájené párky, jitrnici, jelítko nebo klobásu vhodnou na pečení.

S bylinkami – Čerstvé nebo sušené bylinky jako rozmarýn, tymián, petrželová nať, pažitka nebo majoránka dodávají pokrmům příjemné aroma. Nasekané čerstvé bylinky přimíchejte k bramborám až po dopečení. Tymián a rozmarýn můžete krátce opéct rovnou s bramborami.

Dozlatova upečené a křupavé – tak je máme nejraději. Nikdy se nám nepřejí a můžeme je kombinovat s nejrůznějšími přísadami.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

S paprikou – Různobarevné papriky nakrájené na proužky (můžete použít i nakládané lusky) opečte na pánvi samostatně jen s kolečky cibule a přidejte k již upečeným bramborám.

S rajčaty – Vhodným partnerem k bramborám na talíři jsou i rajčata jen zprudka opečená na troše oleje. Velmi efektně vypadají v jídle koktejlová rajčátka rozkrájená na poloviny. Zajímavou a intenzivní chuť bramborám dodají sušená rajčata naložená v oleji.

S houbami – Na pánvi opečte najemno nakrájenou cibuli se žampiony pokrájenými na plátky nebo s liškami, hlívou či kuřátky pokrájenými na nudličky. Houbovou směs přidejte před dopečením k bramborám. Podávejte například s volským okem.

Tohle nízkokalorické duo je nejlepším základem pro pestré recepty.
Autor: Dušan Křístek

Autor: Ladislava Protivanská
Klíčová slova: bpž, vaření, tip, tipy, brambory, recept, příloha