Aby se povedly
Vyberte brambory pevné odrůdy. Ihned po uvaření je oloupejte, vychlaďte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej, brambory opečte do zlatohněda. Během opékání je obraťte jen jednou. Na pánev nedávejte velké množství brambor. Pokud potřebujete, připravte je raději na několikrát a nakonec celé množství najednou prohřejte. Asi 5 minut před dopečením přidejte k bramborám nakrájenou cibuli, osmahnutou jen tak, aby zesklovatěla. Nakonec můžete přidat kostičky slaniny, sůl a pepř.
Na několik různých způsobů:
S klobásou – Brambory budou vydatnější, když k nim přidáte na kolečka nakrájené párky, jitrnici, jelítko nebo klobásu vhodnou na pečení.
S bylinkami – Čerstvé nebo sušené bylinky jako rozmarýn, tymián, petrželová nať, pažitka nebo majoránka dodávají pokrmům příjemné aroma. Nasekané čerstvé bylinky přimíchejte k bramborám až po dopečení. Tymián a rozmarýn můžete krátce opéct rovnou s bramborami.
S paprikou – Různobarevné papriky nakrájené na proužky (můžete použít i nakládané lusky) opečte na pánvi samostatně jen s kolečky cibule a přidejte k již upečeným bramborám.
S rajčaty – Vhodným partnerem k bramborám na talíři jsou i rajčata jen zprudka opečená na troše oleje. Velmi efektně vypadají v jídle koktejlová rajčátka rozkrájená na poloviny. Zajímavou a intenzivní chuť bramborám dodají sušená rajčata naložená v oleji.
S houbami – Na pánvi opečte najemno nakrájenou cibuli se žampiony pokrájenými na plátky nebo s liškami, hlívou či kuřátky pokrájenými na nudličky. Houbovou směs přidejte před dopečením k bramborám. Podávejte například s volským okem.