Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Recepty na báječné jitrničky, lahodnou tlačenku i chutný guláš

Nepřipravit si aspoň jitrničky by byla škoda.
17. února 2009 | 08:19

Máte rádi jitrničky, jelítka, ovar nebo tlačenku? Možná se teď chystáte na domácí zabijačku. Ale užít si zabijačkových dobrot můžete třeba i v paneláku!

Porážet prase doma samozřejmě nebudete, ovšem připravit si pár lahůdek zvládnete bez problémů.

Půlka, nebo celé?

Nejdříve si zjistěte, kde a za kolik dostanete kvalitní vepřové maso. Spíš než do obchodu zamiřte k soukromým chovatelům nebo na menší jatka, kde nabízejí prodej celých prasat, většinou o váze 100 až 150 kilogramů. Poražené zvíře stojí asi 43 Kč za 1 kg (pokud budete kupovat půlku prasete, zaplatíte o pár korun za kilo více).

Připravit si však musíte i další suroviny: koření, kořenovou zeleninu, žemle, obaly na tlačenky, špejle, střívka na jitrnice... A vyzbrojte zařízení své kuchyně velkými hrnci a mísami, mlýnkem na maso, řeznickými noži, brousky, sekáčkem, dřevěnými vály a nabíječkou.

Zabijačka na klíč

Pokud nemáte čas udělat si zabijačku doma, zajeďte si na tvrz Holešice do jižních Čech nedaleko Orlické přehrady. Za porážku a zpracování zhruba stotřicetikilogramového pašíka zaplatíte 24 000 Kč. Na místě ochutnáte třeba polévku s játrovými knedlíčky, zabijačkový guláš, jitrnice i jelítka a další dobroty. A co nesníte, odvezete si domů jako výslužku. Více na www.tvrzholesice.cz.

Pokud nemáte čas udělat si zabijačku doma, zajeďte si na tvrz Holešice do jižních Čech nedaleko Orlické přehrady.
Autor: tvrz Holešovice

Plánování jídelníčku
Koupíte půlku čuníka, maso naporcujete na bůček, krkovici, pečeni, kýtu a plecko a dáte do mrazničky? Pak vám stačí jen hodně mikrotenových sáčků a štítků, na které si označíte druh masa a datum jeho uložení.
Ovšem nepřipravit si aspoň jitrničky by byla škoda. Den až dva dny předem nakupte žemle (20 procent celkového objemu), pokrájejte je na drobné kostky a nechte oschnout. Také si přichystejte dostatek špejlí, které seřízněte do špičky. Na jitrničky potřebujete 70 procent tučnějšího vepřového (hlava, lalok, bok), které uvaříte v osolené vodě, 10 procent jater, česnek, majoránku, sůl, pepř a mleté nové koření. Uvařené maso pomelte na strojku s žemlemi (předtím zalitými masovým vývarem), směs přendejte na vál, okořeňte a promíchejte. Nabíječkou nebo ručně plňte střívka, jitrnice zašpejlujte a povařte v masovém vývaru.

Nepřipravit si aspoň jitrničky by byla škoda.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dáte si tlačenku?
Potřebujete ovarové maso (nožičky, kolena, hlavu, spodní kůži – 40 procent z celkového objemu), 10 procent libového masa a 50 procent vepřového jazyka i srdce a koření jako na jitrničky. Maso uvařte, pokrájejte nadrobno, kůži pomelte, do směsi přilijte vývar z ovarového masa a okořeňte. Naplňte rukávy na tlačenku, pevně zavažte a vařte pomalu podle velikosti tlačenek zhruba 1,5 až 2 hodiny v masovém vývaru (občas tlačenky obraťte). Pak je vyndejte, nechte trochu vystydnout, propíchejte vidličkou a uložte do druhého dne na chladné místo. Pokud si koupíte více vepřových nožiček, můžete udělat i huspeninu, stačí je povařit s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Na dno misek dejte zeleninu, vařená vejce a na kostky pokrájené maso, které zalijete vývarem. Opět nechte v chladu ztuhnout.
Ze zbylého masového vývaru, ve kterém jste vařili jitrnice a tlačenky, bude dobrá ovarová polévka, když ji ochutíte kořením a zahustíte vařenými kroupami.

Zabijačkový guláš
Zlatým hřebem každé zabijačky je guláš – připravte si 800 g plecka a 200 g jater a ledvinek, lze přidat i jazyk nebo vepřové srdce. Kousky masa nasypte na 800 g cibule osmažené na sádle, maso pořádně opečte ze všech stran, aby se zatáhlo, doplňte koření (pepř, plátky česneku, majoránku, kmín a případně špetku divokého koření) a za občasného podlévání vodou nebo pivem duste doměkka. Guláš můžete zahustit starší nastrouhanou chlebovou střídkou a nakonec osolit (pokud byste solili hned zpočátku, vnitřnosti ztvrdnou). Podávejte s kopečkem čerstvě nastrouhaného křenu a krajícem chleba. Dobrou chuť!

Tipy pro hospodyňky

* Po jitrničce by to chtělo pivo, ale prospěje i sklenka něčeho ostřejšího. Nedáte si štamprličku jednoho z nejtradičnějších alkoholů – Starorežné z Prostějova?

Nedáte si štamprličku jednoho z nejtradičnějších alkoholů – Starorežné z Prostějova? 1 l od 188 Kč je běžně v prodeji.
Autor: archiv firmy

1 l od 188 Kč je běžně v prodeji.

 

* Jinou chuť, ovšem neméně klasickou, slibuje vodka z Božkova, která se vloni stala nejprodávanější vodkou u nás (obsahuje 37,5 % alkoholu).

Jinou chuť, ovšem neméně klasickou, slibuje vodka z Božkova, která se vloni stala nejprodávanější vodkou u nás (obsahuje 37,5 % alkoholu). 0,5 l za doporučenou cenu 100 Kč dostanete v obchodech.
Autor: archiv firmy

0,5 l za doporučenou cenu 100 Kč dostanete v obchodech.

Autor: Olga Trešlová