Dříve měly banány nálepku nehodnotného ovoce, ale vůbec tomu tak není. Dokonce se nemusíte obávat, že po nich přiberete! Obsahují hodně vlákniny a rychle zaženou hlad.
Průměrně velký banán obsahuje jen 0,6 g tuku a má 600 kJ. To však neznamená, že byste je mohla jíst v celých trsech! Z 1 až ze 2 kusů denně se netloustne.
Zdroj energie
Banány obsahují jednoduché sacharidy, které poskytují tělu energii. Nenachází se v nich téměř žádný cholesterol ani sodík. Tři středně velké banány dodají dospělému člověku denní doporučenou dávku vitaminu B. Nezanedbatelné je i zastoupení vitaminů C, B1, B2, E a fosfátů. Glukóza a vitaminy se okamžitě vstřebávají, a proto jsou rychlým zdrojem energie. Banány mají i tu výhodu, že jsou bohaté na minerály, hlavně na draslík, hořčík a železo.
Hygienické balení
Žluté ovoce má velkou výhodu, že roste rovnou i s hygienickým obalem, tedy ve slupce. Díky tomu jsou banány vhodné pro malé děti, protože slupka chrání plod před bakteriemi a špínou.
Střevní problémy
Banány obsahují hodně pektinu - vlákniny důležité pro srdce a cévy. Pektin rovněž pomáhá pročišťovat střeva.
Jen dozrálé
Možná jste nevěděla, že banány se trhají ze stromů úplně zelené a ukládají se do chladicích kontejnerů, které zpomalují dozrávání. Jíst byste je měla dozrálé, ale nikoliv přezrálé. Ovšem nejvíc vitaminů mají ty banány, které dozrály už na stromech. Bohužel, u nás se k nim asi nedostanete, musíte se spokojit s těmi "uměle" dozrálými, ale i tak chutnými variantami.
NÁŠ TIP
Při průjmu doporučujeme jíst banány samotné nebo v kombinaci s jablky.