Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdravé a chutné banány

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.
15. ledna 2009 | 12:41

Máte chuť na banán? Určitě si ho dopřejte! Má v sobě totiž hodně vlákniny, rychle zažene nebezpečný hlad. A pokud sníte maximálně 2 denně, nemusíte se bát, že po nich přiberete.

Dříve měly banány nálepku nehodnotného ovoce, ale vůbec tomu tak není. Dokonce se nemusíte obávat, že po nich přiberete! Obsahují hodně vlákniny a rychle zaženou hlad.

Průměrně velký banán obsahuje jen 0,6 g tuku a má 600 kJ. To však neznamená, že byste je mohla jíst v celých trsech! Z 1 až ze 2 kusů denně se netloustne.

Autor: Archív

Zdroj energie

Banány obsahují jednoduché sacharidy, které poskytují tělu energii. Nenachází se v nich téměř žádný cholesterol ani sodík. Tři středně velké banány dodají dospělému člověku denní doporučenou dávku vitaminu B. Nezanedbatelné je i zastoupení vitaminů C, B1, B2, E a fosfátů. Glukóza a vitaminy se okamžitě vstřebávají, a proto jsou rychlým zdrojem energie. Banány mají i tu výhodu, že jsou bohaté na minerály, hlavně na draslík, hořčík a železo.

Hygienické balení

Žluté ovoce má velkou výhodu, že roste rovnou i s hygienickým obalem, tedy ve slupce. Díky tomu jsou banány vhodné pro malé děti, protože slupka chrání plod před bakteriemi a špínou.

Střevní problémy

Banány obsahují hodně pektinu - vlákniny důležité pro srdce a cévy. Pektin rovněž pomáhá pročišťovat střeva.

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Jen dozrálé

Možná jste nevěděla, že banány se trhají ze stromů úplně zelené a ukládají se do chladicích kontejnerů, které zpomalují dozrávání. Jíst byste je měla dozrálé, ale nikoliv přezrálé. Ovšem nejvíc vitaminů mají ty banány, které dozrály už na stromech. Bohužel, u nás se k nim asi nedostanete, musíte se spokojit s těmi "uměle" dozrálými, ale i tak chutnými variantami.

NÁŠ TIP
Při průjmu doporučujeme jíst banány samotné nebo v kombinaci s jablky.

banány
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, archiv

Autor: připravila: oli