Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kyselá, ale zdravá pochoutka

Kyselé, ale dobré
23. ledna 2009 | 13:49

V našem jídelníčku se kysané zelí objeví několikrát do roka. Ale není to málo? Dopřejte si ho častěji. Právě teď náš organismus strádá nedostatkem vitaminů a za zdravou pochoutku se vám určitě odmění.

Proč právě zelí

* Kyselé zelí má charakteristickou chuť, kterou způsobuje obsah kyseliny mléčné. Je oblíbené zejména v chladnějších severnějších oblastech Evropy, ale také na území střední Evropy, tedy i v naší kuchyni. V minulosti bylo zelí jedním z hlavních zdrojů potravy. Pro ozvláštnění chuti lze zelí kombinovat s bohatou škálou přísad a koření. Za všechny jmenujme například kmín, hřebíček, bobkový list. Z jiných druhů zelenin se k zelí báječně hodí mrkev, cibule a červená řepa.

Kyselé, ale dobré
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

* Díky vysokému množství vody a vlákniny zasycuje, aniž by znamenalo pro tělo nadměrný přísun energie, vedle vitaminu B12 obsahuje bílé zelí všechny vitaminy. Kromě čerstvých hlávek je na trhu celoročně kysané zelí. Výroba mléčně kvašených výrobků má dlouholetou tradici a patří k nejstarším metodám uchování potravin. Jedná se o nejjednodušší způsob konzervování, kdy je základním konzervačním prostředkem sůl. Na trhu už najdete i jiné druhy kvašené zeleniny, bílé zelí je ale nejtradičnější a nejrozšířenější.

Kyselé, ale dobré
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nakládané zelí si můžete připravit sama. Pro tento způsob zpracování je vhodné čerstvé bílé zelí. Hlávky by měly být nepoškozené, zdravé, plně vyvinuté a beze stop jakýchkoliv chorob a škůdců. Teď v zimním období obzvlášť dbejte na to, aby nebyly namrzlé.

Kyselé, ale dobré
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

* Konzumace kysaného zelí je důležitá v zimních měsících a především pak v období nástupu jarní únavy. Velký obsah vitaminu C snižuje riziko onemocnění typickými zimními chorobami, jakými je zejména nachlazení spojené se záněty horních cest dýchacích a chřipka.

Dopřejte si zelí častěji.
Autor: isifa.com

Pro hubnutí

Čerstvé i kysané zelí je velmi účinné při procesu hubnutí. Syrové zelí usnadňuje rychlý nástup látkové výměny a také skvěle čistí organismus. Kromě toho podporuje metabolismus železa a tím i tvorbu červených krvinek. Rychle nasytí, má málo kalorií a pomáhá při neutralizaci velkého množství tuků.

Kyselé, ale dobré
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak ho nakupovat

V obchodech kupujeme zelí většinou hygienicky zabalené do plastových sáčků. Někde se ale setkáte i s možností koupit ho vážené přímo ze sudu. Takové zelí si nechte nabrat do sklenice, případně do mikrotenového sáčku, ale i s dostatečným množstvím šťávy, protože právě v ní je obsaženo množství zázračných vitaminů.

Můžete ji použít spolu se zelím, například k přípravě polévky, nebo ji uskladnit v lednici k pozdějšímu využití. Klidně si ji dopřejte plnými doušky jen tak samotnou jako elixír zdraví. Pokud vám chutná zelí, pak by vám ani šťáva neměla být "proti srsti". A když vám nechutná, určitě stojí za to se překonat, protože věřte, že děláte pro své zdraví to nejlepší.

Kyselé, ale dobré
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Před použitím a zpracováním zelí sceďte. Kyselost můžete zmírnit. Stačí zelí vyklopit do síta a propláchnout pod proudem studené vody.

Kde se vzalo?

Zelí pochází pravděpodobně z Evropy. Z původních planých odrůd se vyvinulo do podoby, v jaké ho známe dnes, ale plané zelí dosud roste na pořeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. V současné době je rozšířené na všech světadílech.

Kyselé, ale dobré
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravily: lč; lap