Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zázvor – koření i lék + recept na rychlá kuřecí prsíčka na zázvoru

Zázvor
14. ledna 2009 | 07:17

Ať už čerstvý nebo sušený, pozvolna si razí cestu do naší kuchyně. Tradiční zázvorky sice pekly už naše babičky, tím ale využití "zázračného kořene" zdaleka nekončí.

Nenápadný našedlý kořen je pokladnicí životadárných látek. Výraznou aromatickou vůni mu dodávají pryskyřice a éterické oleje, z nichž jmenujme zázvorový olej, kterému je přisuzována schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Obsahuje draslík, vápník, železo, síru a celou řadu vitaminů.

Nenápadný našedlý kořen je pokladnicí životadárných látek.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kdy nejvíc voní
O tom, jak hodně zázvor rozvine svou chuť, rozhoduje hlavně okamžik, kdy jím pokrm okořeníte. Nejvýrazněji se rozvoní, když ho přisypete až těsně před dokončením tepelné úpravy. Pokud ho vaříte s ostatními ingrediencemi již od samého začátku, pocítíte jeho vůni jen jako nenápadnou voňavou součást pokrmu.

Čerstvý kořen
Čerstvý zázvor dnes koupíte v každém běžně zásobeném supermarketu, stejně jako na tržnici u prodejců asijské provenience. Dbejte na to, aby kořeny byly hladké, nepovadlé a beze stop plísně.

Zázvor
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

V celku a neoloupaný můžete zázvor skladovat v lednici po dobu tří týdnů. Pokud jste ho nestihla spotřebovat, můžete ho zmrazit. Na trhu seženete i kandovaný zázvor, který vydrží neomezeně dlouho. Pro skladování mletého zázvoru platí totéž, co pro jakékoliv jiné sušené koření, tedy uchovávat v tmavých a hermeticky uzavřených nádobách.

Zpracování
Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky, nasekejte na kousky, rozdrťte nebo nastrouhejte a pak použijte do smažených nebo dušených pokrmů, například do kari nebo zeleninových směsí.

Jestliže nemáte čerstvý zázvor, můžete použít práškový, stačí zalít dvě lžičky vroucí vodou, a čaj je hotový.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

RECEPT

Kuřecí prsíčka na zázvoru

To je ten pravý tip pro exotickou večeři, kterou zvládnete za pár minut. Čtyři kusy prsíček nakrájejte na nudličky, nastrouhejte k nim asi 3 cm kořene zázvoru, přidejte lžičku kari koření, lžičku pálivé papriky, sůl a lžíci oleje. Nechte proležet a pak maso zprudka opečte, před dokončením přidejte tři lžíce strouhaného kokosu. Podávejte s rýží.

NÁŠ TIP

Bez námahy
Keramická struhadla značky Kyocera se dodávají ve dvou velikostech – s průměrem 9 a 16 cm. Struhadla jsou vysoce ostrá, proto strouhání už není žádná dřina, www.keramickenoze.cz.

Keramická struhadla značky Kyocera se dodávají ve dvou velikostech – s průměrem 9 a 16 cm.
Autor: www.keramickenoze.cz

Autor: připravila: lap