Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pestré pomazánky

Pestré pomazánky
9. ledna 2009 | 07:53

Nedáme na ně dopustit, jsou totiž vděčnou součástí našeho jídelního lístku. Můžeme jimi uctít návštěvu, zpestřit si snídaňové menu nebo je využít jako variantu rychlé studené večeře.

Univerzální tvaroh
Základem mnohých pomazánek a krémových náplní je tvaroh. Výbornou a zdravou tvarohovo- mrkvovou pomazánku získáte jednoduše smícháním 100 g jemného tvarohu (žervé nebo lučiny) se 100 g pomazánkového másla. Přidejte jednu větší najemno nastrouhanou mrkev, sůl, bílý pepř. Na dochucení tvarohových pomazánek jsou ideální různé směsi sušených nebo čerstvých bylinek.

Využijte zbytky
Kouzlo pomazánek spočívá nejen v jednoduché a rychlé přípravě, ale i v možnosti využít suroviny, které máte právě po ruce. Nabízí se možnost nápaditých kombinací. Zbyl vám kousek kuřete (200 g) od oběda, nadrobno ho nasekejte, je jedno, zda maso bude vařené, pečené nebo grilované, smíchejte s oloupaným a nadrobno nakrájeným zeleným jablkem a šesti lžícemi křenu v majonéze. Nakonec osolte a opepřete. Získáte tak expresní chuťovku k aperitivu.

Maďarská pomazánka
Autor: Michal Protivanský

Nejen na chléb
Pomazánky nemusíte natírat jen na pečivo, ale můžete jimi plnit zeleninu, kornoutky nebo závitky z plátků šunky či sýra. Naplnit můžete například podélně rozkrojené papriky, které zbavíte jádřinců nebo vydlabaná rajčata. Umíchejte dohladka 100 g smetanového taveného sýra s 200 g pochoutkové smetany. Přidejte 100 g strouhaného tvrdého sýra, dochuťte plnotučnou hořčicí, strouhaným křenem a solí. Některé pomazánky, například sýrové nebo rybí, můžete rozmixovat na jemnou pastu. Naopak zeleninové pomazánky chutnají lépe, pokud mají hrubší konzistenci.

Ořechová pomazánka
Autor: z knihy Lacné jedlá, vydavatelství Ringier Slovakia

Sladká tečka na závěr
Obměnou slaných pomazánek jsou směsi připravené nasladko, které nejlépe chutnají na máslových krekrách. Medovo-jablečnou pomazánku připravíte tak, že oloupaná a nakrájená jablka rozvaříte na protlak. Přidáte podle chuti med a nasekaná ořechová jádra.

Autor: lap