Podobá se květáku, ale její chuť je intenzivnější. Obsahuje vitamin C, železo a draslík. Čerstvá má sytou tmavě zelenou barvu, je pevná, bez povadlých lístků a nažloutlých růžiček. Můžete ji připravit podobně jako květák. Jakákoliv tepelná úprava by ale měla být krátká. Před podáváním se doporučuje přidat lžičku kvalitního oleje, který zajistí co nejlepší využití betakarotenu.
Do salátů jako stvořená
Brokolice je ideální přílohou k masovým jídlům, rýži i k těstovinám. Připravíte z ní i skvělé saláty. Růžičky brokolice uvařte v páře. Připravte si dresink z bílého jogurtu. Ochuťte ho bylinkovou solí, pažitkou, citronovou šťávou, přidejte olivový olej, pepř a špetku cukru. Růžičky brokolice nejlépe v kombinaci s plátky čerstvých rajčat přelijte dresinkem a podávejte.
Chutná polévka
Pro přípravu výborné a hlavně zdravé polévky vám stačí jedna brokolice (asi 500 g). Rozeberte ji na růžičky. V hrnci rozehřejte olej a brokolici za stálého míchání restujte asi tři minuty. Zalijte ji hovězím vývarem, přikryjte a vařte na mírném ohni 10 až 15 minut. Přilijte smetanu ke šlehání a polévku rozmixujte dohladka. Ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. Trochu prohřejte a ihned podávejte.