Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S vločkami se můžete léčit i hubnout!

Dlouhý život s ovesnými vločkami
28. ledna 2009 | 07:16

Chcete udělat svému žaludku radost? Dopřejte mu ovesné vločky. Jsou totiž zdravé, lehce stravitelné a přitom výborně chutnají. Přinášíme vám i recept na mufiny z ovesných vloček.

Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Tělu dodávají bílkoviny, tuky, minerální látky, vitaminy skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Obsahují přibližně 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku.

Dlouhý život s ovesnými vločkami
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Oves jako lék
Miska namočených ovesných vloček s ovocem ke snídani udrží vaše tělo nejen štíhlé, ale i zdravé. Oves obsahuje lecitin, který je důležitý pro výživu nervů. Kromě toho je bohatým zdrojem vlákniny, takže pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Lidoví léčitelé doporučují oves jako lék, protože zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě a rekonvalescenci. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Dlouhý život s ovesnými vločkami
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Miska k snídani
Celozrnné potraviny mají vždy nižší glykemický index než moučníky z bílé mouky, to znamená, že i ovesné vločky vám navodí pocit sytosti na delší dobu a utlumí pocit hladu. Ovesná vláknina zpomaluje vstřebávání cukru a pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Nedochází proto k vysokému vzestupu hladiny inzulínu. Vločky jsou tedy ideální snídaní, protože díky nim můžeme během celého dopoledne využívat postupně uvolňovanou energii.

Dlouhý život s ovesnými vločkami
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Ovesné vločky v kuchyni
Že z vloček připravujete jen ovesnou kaši? To je škoda. Ovesné vločky totiž nemají žádnou charakteristickou příchuť, a proto se hodí k přípravě slaných i sladkých jídel. Nejčastěji se používají jako zavářka do polévek, ale hodí se i do nejrůznějších nádivek, karbanátků, sekaných (kam je přidáváme namísto máčených žemlí), svítků. Ovesnými vločkami můžete nahradit strouhanku při obalování pokrmů učených ke smažení nebo sýr, který sypete na svá oblíbená jídla (v tomto případě je musíte předem nasucho opražit). Ovesné vločky mají své místo i ve sladké kuchyni při přípravě moučníků, sušenek, koláčků, lívanců, i k posypu povrchu pečiva.

Zdravý recept

Mufiny z ovesných vloček

Potřebujete:

hrneček celozrnné pšeničné mouky
šálek ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček)
1/4 šálku kakaa
1/2 šálku tmavého cukru
lžíci prášku do pečiva
300 g jemně nastrouhané mrkve
vejce a sníh ze dvou bílků

Dlouhý život s ovesnými vločkami
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postup:
Všechny suroviny kromě bílků dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka vmíchejte k těstu. Vzniklou hmotou naplňte formičky na mufiny do dvou třetin. Pečte dozlatova asi 20 minut při teplotě 190 °C.

Náš tip: Do těsta můžete přidat i opražené a nasekané ořechy, případně sušené ovoce, ale ne mnoho, aby mufiny zůstaly pěkně nadýchané.

Autor: připravila: vin