Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Všestranná cibule

Všestranná cibule
30. ledna 2009 | 07:45

V naší kuchyni má cibule nenahraditelné místo. Nemusí být jen základem pod maso nebo do polévek. Její využití je mnohem širší. Vynikající je i do salátu, pomazánek nebo třeba na pizzu.

 

Je dobré vědět

Cibuli skladujte na chladném, tmavém a vzdušném místě. Zelené klíčky nejsou vhodné ke konzumaci, proto je vždy odstraňte. Abyste při krájení neronila slzy, podržte ji alespoň minutu pod proudem studené vody nebo ji na chvilku vložte do mrazáku. Rozpůlenou cibuli před odložením do ledničky potřete olejem. Díky němu si zachová charakteristické aroma.

Cibule pomůže proti kašli i chrapotu.
Autor: Dušan Křístek

 

Na dochucení

Cibuli do salátů nebo do sekané poduste na oleji dosklovita. Její chuť se zjemní a pokrm bude lahodnější. Polévky a vývary vařte s půlkou cibule. Získají hezkou barvu a intenzivnější chuť. Bílá cibule se hodí k dušení, pečení i do polévek. Červená je ideální do salátů, pomazánek, ale lze ji konzumovat i v syrovém stavu.

 

Pikantní obložení

Chcete připravit rafinovanou pizzu? Na oleji poduste cibuli nakrájenou na tenké plátky a slaninu nakrájenou na nudličky. Na těsto na pizzu navrstvěte cibuli se slaninou a přelijte zakysanou smetanou smíchanou s bylinkami, kořením a nastrouhaným sýrem. Pizzu pečte asi 30 minut při teplotě 200 °C.

Všestranná cibule
Autor: Michal Protivanský

 

Plněná pochoutka

Větší cibule oloupejte a povařte 10 minut v zeleninovém vývaru. Opatrně je vyjměte a pomocí polévkové lžíce vydlabejte. Vhodnou náplní je mleté maso a rýže nebo kuskus s bylinkami a strouhaným sýrem. Naplněné cibule vložte do pekáčku vymazaného tukem a pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Autor: připravila: lap