Je dobré vědět
Cibuli skladujte na chladném, tmavém a vzdušném místě. Zelené klíčky nejsou vhodné ke konzumaci, proto je vždy odstraňte. Abyste při krájení neronila slzy, podržte ji alespoň minutu pod proudem studené vody nebo ji na chvilku vložte do mrazáku. Rozpůlenou cibuli před odložením do ledničky potřete olejem. Díky němu si zachová charakteristické aroma.
Na dochucení
Cibuli do salátů nebo do sekané poduste na oleji dosklovita. Její chuť se zjemní a pokrm bude lahodnější. Polévky a vývary vařte s půlkou cibule. Získají hezkou barvu a intenzivnější chuť. Bílá cibule se hodí k dušení, pečení i do polévek. Červená je ideální do salátů, pomazánek, ale lze ji konzumovat i v syrovém stavu.
Pikantní obložení
Chcete připravit rafinovanou pizzu? Na oleji poduste cibuli nakrájenou na tenké plátky a slaninu nakrájenou na nudličky. Na těsto na pizzu navrstvěte cibuli se slaninou a přelijte zakysanou smetanou smíchanou s bylinkami, kořením a nastrouhaným sýrem. Pizzu pečte asi 30 minut při teplotě 200 °C.
Plněná pochoutka
Větší cibule oloupejte a povařte 10 minut v zeleninovém vývaru. Opatrně je vyjměte a pomocí polévkové lžíce vydlabejte. Vhodnou náplní je mleté maso a rýže nebo kuskus s bylinkami a strouhaným sýrem. Naplněné cibule vložte do pekáčku vymazaného tukem a pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.