Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

Medový dort s jablky a tvarohem

Medový dort s jablky a tvarohem
7. října 2009 | 09:38

Doba přípravy: 40 minut, doba chlazení: 30 minut

Budete potřebovat (na 12 kusů):

na těsto:

250 g polohrubé mouky
125 g másla
4 lžíce cukru krystal
špetku soli
špetku mleté skořice
1 vejce

na náplň:

750 g tvarohu
175 g cukru krystal
100 g másla
50 g škrobové moučky
4 vejce
půl lžičky nastrouhané citronové kůry
2 lžíce citronové šťávy
4 jablka
2 lžíce medu
1 lžíci másla

Postup:

1. Mouku vysypejte na pracovní desku, smíchejte se solí, skořicí a cukrem. Přidejte ztuhlé máslo nakrájené na kousky, vejce a dvě lžíce vlažné vody. Vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do ledničky.

2. Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na okrouhlý plát a vyložte jím dno a strany formy s průměrem 26 centimetrů, vystlané pečicím papírem. Jablka umyjte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpusťte máslo s medem, přidejte jablka a dvě minuty opékejte.

3. Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutky, škrobovou moučkou, rozpuštěným máslem, citronovou kůrou a šťávou. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a vmíchejte do tvarohové směsi. Náplň rozetřete na těsto a na povrch poklaďte jablka. Upečte v troubě vyhřáté na 180 °C do zlatohněda. Nechte vychladnout a podávejte.

Autor: připravily: lč, mif