Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Polojasno 3°C

Kynutý závin s jablky a skořicí

Kynutý závin s jablky a skořicí
7. října 2009 | 10:41

Doba přípravy: 20 minut, doba kynutí: 75 minut, doba pečení: 45 až 55 minut

Budete potřebovat (na 12 kusů):

na těsto:

50 g droždí
150 g másla
500 ml mléka
půl lžičky soli
100 g cukru krystal
1 vejce
1,5 kg hladké mouky

na náplň:

75 g másla
100 g cukru krystal
2 lžičky mleté skořice
4 jablka
mléko na pomazání

Postup:

1. Máslo rozpusťte a mléko mírně zahřejte. Z trochy mléka smíchaného s jednou lžící másla, rozdroleným droždím, lžičkou cukru a lžičkou mouky nechte asi 30 minut vykynout kvásek. Smíchejte zbylé mléko, máslo, cukr, vejce, přisypejte mouku a sůl, přidejte kvásek a vymíchejte pružné těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo na 45 minut vykynout.

2. Na náplň vymíchejte máslo s cukrem a se skořicí. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nastrouhejte.

3. Na mírně pomoučené pracovní desce rozválejte plát o rozměrech 20 x 30 centimetrů, rozetřete skořicovou hmotu a posypejte nastrouhanými jablky. Opatrně srolujte, kraje přitlačte a přeneste závin na plech vyložený pečicím papírem.

4. Potřete mlékem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 45 až 55 minut. Upečený závin nechte vychladnout.

Autor: připravily: mm, mif