Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zázrak jménem čokoláda: Zlepšuje náladu a likviduje celulitidu

Lahodná, vábivá, vzrušující, mléčná či hořká... Už naši předkové znali její tajemnou sílu
2. května 2010 | 05:00

O blahodárných účincích a o tom, že kakao povzbuzuje mužnou sílu, věděli už staří Aztékové. Jejich vladaři si ho proto pravidelně dopřávali a ještě kořenili paprikou či pepřem. Podle nejnovějších výzkumů vědců se zázračná moc kakaových bobů jen potvrdila.

Čokoládu lze zařadit do kategorie zdravých potravin jako borůvky nebo černý čaj. Antioxidanty v ní obsažené dokonce chrání kůži před poškozením UV zářením!

Čokoláda je nejen pochoutka, ale také lék. Již v 17. a 18. století se tenhle tmavý zázrak prodával v lékárnách a věřilo se, že je medicínou na různé nemoci. Podle lékařů prodlužovala život, pročišťovala krev a působila i proti nespavosti.

Tmavá čokoláda proti stárnutí

Pozitivní vliv hořké čokolády prokázaly i nedávné výzkumy odborníků z Univerzity Wageningen v Nizozemí. Ve studiích bylo zjištěno, že zvláště tmavá čokoláda pomáhá proti předčasnému stárnutí a posiluje imunitní systém.

Dokáže nejen zlepšit náladu a psychický stav, ale také chrání pleť proti ultrafialovým paprskům. Kdo se tedy chce zdravě opálit, měl by si dopřát porci kvalitní čokolády. Podporuje zdravé fungování kardiovaskulárního systému. Prospívá srdci, cévám a kousek čokolády denně sníží riziko infarktu o 40 %, uvádějí odborné internetové portály.

Důležitá je kvalita

Musí však být konzumována v rozumné míře a důležitou podmínkou je i její kvalita s nízkým obsahem cukru a vysokou dávkou kakaa! I když má blahodárné účinky, nemělo by se to s ní přehánět. Jedna ze složek – teobromin, které jsou obsaženy v čokoládě, může pomáhat tlumit i neutichající kašel.

Obsahuje ale i látku, odborně nazývanou fenyletalamin, která má podobné účinky na organismus jako narkotika. Může tišit bolest, vyvolávat příjemné pocity a lidem trpícím depresemi může zmenšit jejich úzkost. Hořkou čokoládu je dobré pít při bolestech žaludku nebo na zlepšení trávení.

Chrání i zvenčí

Tenhle chutný zázrak je prospěšný nejen zevnitř, ale svými účinky blahodárně působí i na tělesnou schránku. Masáž horkou čokoládou je dnes v nabídce většiny luxusních relaxačních center. Procedura pomáhá k vyhlazení a zkrášlení pokožky, odbourání celulitidy, odplavení toxických látek a uvolnění ztuhlých svalů. A k tomu vůně čokolády jako třešnička na dortu.    
Přestože všechno hraje ve prospěch této lahodné pochoutky, s její konzumací se příliš nepřetrhneme. Pořád je v myslích lidí zakořeněný pocit viny a prohřešku oddávat se jí. Ve srovnání s ostatním světem za rok každý Čech sní něco přes kilogram čokolády, zatímco Němci či Belgičané konzumují desetinásobek. Vítězná příčka patří Švýcarům s více než jedenácti kilogramy.

Kde se vzala...

První příprava čokolády je připisována Mayům a Aztékům, kteří spojovali čokoládu s bohyní plodnosti. Až do 16. století neměli Evropané o čokoládě ani potuchy. Poprvé ji přivezl španělský dobyvatel Cortés. Čokoláda se dříve pila hořká, až postupem času se do ní přidával cukr a mléko. První čokoládovna otevřela své brány roku 1657 v Londýně. Ve formě tabulky se začala prodávat až v roce 1847.

Autor: Katarína Krajčiová