Budete potřebovat:
na korpus:
- 250 g obyčejných máslových sušenek
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 100 g másla
- máslo na vymazání a mouku na vysypání formy
na náplň:
- 4 zralé hrušky (i kompotované)
- 200 g cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 500 g jemného tvarohu
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 300 ml zakysané smetany
- 3 vejce
Postup:
1. Dortovou formu o průměru 23 cm po obvodu zlehka potřete máslem a dno vyložte pečicím papírem. V mixéru rozdrťte sušenky a smíchejte je se zázvorem. Přidejte rozehřáté máslo a rukama vypracujte těsto.
2. Těsto rovnoměrně vtlačte na dno formy a snažte se vytvarovat okraj. Na deset minut dejte do lednice. Troubu předehřejte na 150 °C.
3. Hrušky očistěte, rozpulte, odstraňte jádřince, nakrájejte na tenké plátky a poduste je s polovinou cukru, citronovou šťávou a 350 ml vody, dokud nezměknou (kompotované hrušky sceďte, nechte okapat, nakrájejte, ale nevařte). Vyjměte je a nechte vychladnout.
4. Připravte si náplň. Tvaroh se zbylým cukrem vymíchejte dohladka. Přidejte vejce, zázvor, zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
5. Na těsto rozložte hrušky, zalijte připravenou náplní a pečte asi hodinu, dokud neztuhne. Nechte vychladnout a přes noc uležet v chladu.