Budete potřebovat (na 12 kusů):
na těsto:
4 vejce
100 g cukru krystal
2 balíčky vanilkového cukru
špetku soli
125 g polohrubé mouky
na jablečný krém:
800 g jablek
1 balíček vanilkového pudinku
400 ml jablečné šťávy
20 g cukru krystal
na tvarohový krém:
200 g smetany ke šlehání
100 g roztíratelného tvarohu
1 lžíci cukru krystal
2 lžíce mandlových lupínků
Postup:
1. Žloutky s cukrem krystal a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny a bílky se solí na tuhý sníh. Sníh vmíchejte do žloutkové hmoty, přidejte přesetou mouku a opatrně zapracujte. Dno dortové formy s průměrem 26 centimetrů vystelte pečicím papírem. Formu naplňte těstem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 20 až 25 minut.
2. Nechte chvíli odstát, korpus vyndejte z formy a počkejte, až vychladne. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a dužinu nakrájejte na plátky. Pudink dohladka vymíchejte se čtyřmi lžícemi jablečné šťávy. Zbylou šťávu přiveďte s cukrem k varu, vmíchejte pudinkovou směs a povařte. Nakonec do krému přidejte jablka a krém nechte mírně vychladnout.
3. Korpus vraťte do dortové obruče, naneste na něj jablečný krém a dejte do ledničky ztuhnout. Smetanu s cukrem vyšlehejte dotuha a přimíchejte tvaroh. Mandlové lupínky nasucho opražte na pánvi. Strany formy obalte mandlovými lupínky a podávejte s tvarohovým krémem.