Pondělí 25. listopadu 2024
Svátek slaví Kateřina, zítra Artur
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

Štola s marcipánem a kandovaným ovocem

Vánoční štola s marcipánem a kandovaným ovocem bude chutnat snad každému.
9. prosince 2009 | 05:54

Doba přípravy: 50 minut, Doba kynutí : 60 minut, Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat (na 1 štolu):

- 250 g rozinek
- 50 g sekaných mandlí
- 3 lžíce kandovaného ovoce
- 100 g marcipánu
- 5 lžic rumu
- 1 kostku droždí
- 50 g cukru krystal
- 100 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžičku citronové kůry
- špetku soli
- máslo na potření
- tuk na vymazání plechu
- cukr moučku na posypání

Postup:

1. Rozinky namočte do rumu. Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobte droždí. Nechte vykynout kvásek.

2. Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, kvásek, špetku soli, zbylý cukr, citronovou kůru a vypracujte těsto. Zapracujte do něj kandované ovoce, rozinky, nasekané mandle. Přikryjte utěrkou a nechte vykynout.

3. Plech vymažte tukem. Vykynuté těsto rozválejte , přeložte napůl, položte na něj váleček marcipánu, zaviňte, dejte na plech a nechte ještě chvíli kynout.

4. Štolu pečte asi 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ještě teplou ji hustě posypejte cukrem moučkou.

Autor: připravila: lap