Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Opravdu záleží na tom, v kolik hodin večeříme?

Je opravdu důležité večeřet před šestou?
13. května 2014 | 06:00

O tom v kolik hodin je vhodné či nevhodné večeřet se vedou dlouhosáhlé diskuze. Běžně vládne přesvědčení, že čím dříve jíte, tím lépe pro váš dietní plán. Ovšem ne všichni odborníci s tím souhlasí.


Zatímco většina dietářů je přesvědčena, že čas, kdy jíme večeři, je důležitý, vědecká evidence o tom nesvědčí, z žádné totiž nevyplývá jasné ano nebo ne. Loni vyšla studie na toto téma, která se uskutečnila ve Španělsku. Jedna skupina lidí jedla hlavní, velké jídlo dne k obědu a druhá skupina později odpoledne. Ti, kteří jedli větší oběd, hubli rychleji, než druhá skupina.

Z většiny studií vyplývá, že lidé, kteří jedí více večer, ujídají různé pochoutky u televize a ráno vynechávají snídani, mají rozhodně vyšší sklony k přibírání na váze. Ovšem, pokud budete jíst zdravé věci, nejdůležitější je pravidelnost. Poslední jídlo, které si během dne dáte, by mělo být dvě hodiny před spaním. Do postele by totiž neměl člověk uléhat hladový.

Huněte s celerem. jde to snadno.
Autor: Shutterstock.com


Tělo by se nemělo nikdy dostat do stavu, když hladoví. Základní jsou samozřejmě tři hlavní jídla za den, což je snídaně, oběd a večeře a mezi tím dvě svačiny. Všechna tato jídla by měla být v rozmezí dvou a půl až tří hodin, takže vše se samozřejmě odvíjí od toho, kdy se probudíte.

Snídat by měl člověk do hodiny od probuzení, protože tím nastartuje metabolický systém. Pokud do hodiny nic nesníte, poběží váš organismus celý den na noční režim, který je mnohem pomalejší a tím pádem méně spalujete a vše co sníte má pak mnohem horší dopad na dietu. Pokud vám večeře vychází na sedmou večer a chodíte spát až v půl noci, tak si ještě kolem desáté schroupejte kus zeleniny nebo si dejte bílý jogurt.
Zelené fazolky
Autor: Shutterstock.com


Jídlo, které jíte, ovlivňuje vaši tělesnou hmotnost ze 70%, jen 30% hmotnosti je ovlivňováno cvičením. Pokud tedy chcete zhubnout, stačí jen pravidelně jíst a zdravé věci v malých dávkách aspoň 5x denně. Je to neuvěřitelné a funguje to! Cvičením se zpevníte a posílíte kondičku, což vaše tělo jistě ocení.