Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Proč nedokážeme říct NE čokoládě během našich dnů

Chuť na sladké během ,,našich dnů" známe snad všechny.
29. května 2014 | 06:00

Těžko ovladatelné chutě na sladké nás doženou každý měsíc. Během těch pár dnů jsme schopné prošmejdit celou kuchyni pro malý kousek čehokoliv, co obsahuje cukr. Za tyto stavy můžou hormony, které ale můžeme trochu obelstít.

Zatímco jindy dokážeme chodit hrdě kolem regálů s čokoládou a po žádné nesáhneme, v onom týdnu se nám prostě nedaří se ovládnout. Ačkoliv nám v hlavě bliká červené upozornění „Nejez to!“, odolat je téměř nemožné. Naše vnitřní já nás ponouká zakousnout se do oblíbené pochoutky a nedbat špatného svědomí z toho, že jsme včera těžce potily kalorie při hodinovém běhu po lesoparku.

Za vším hledej hormony

Čím to je, že pár dnů před měsíčkami nedokážeme ovlivnit naše touhy po sladkém? Hlavními viníky jsou hormony, které v těle během tohoto cyklu, zdá se, hrají šarády. Jde zejména o progesteron a estrogen. Zatímco hladina progesteronu v tomto období roste, estrogen naopak klesá. A to je právě důvod našich neukojitelných chutí na vše, na co si jen vzpomeneme. Hlavně tedy na sladké.

Ačkoliv jde o naprosto běžné pohyby hormonů v našem těle, některé ženy je mnohou vnímat citlivěji. Tyto, občas přehnané, reakce mohou být ovlivněny také například i špatným životním stylem a spolu dohromady to má za následek výkyvy nálad a neadekvátní chování během běžných denních situací. A aby to bylo s námi k vydržení, potřebujeme se dát trochu do pohody. K čemuž by nám zaručeně pomohla i koupě nové kabelky, což je ale každý měsíc věc téměř nemyslitelná. Proto raději saháme po sladkém.

Nastartujte štěstí

Jídlo s obsahem cukru a škrobu totiž zvyšuje hladinu hormonů štěstí.

Bílé zuby
Autor: Shutterstock.com
Konkrétně jde o serotonin a dopamin, při jejichž vyplavování se cítíme tak nějak lépe, šťastněji. Tedy abychom vyplnily vrásky na čele způsobené špatnou náladou z nedostatku estrogenu, musíme se zakousnout do něčeho sladkého, abychom v těle nastartovaly hormony štěstí.

Na druhou stranu tyto hormony fungují jako lstiví podvodníci, kteří se nás snaží ošálit. Čím více cukru tělu dodáme, tím více dopaminu se bude vylučovat a působit tak slastný pocit. Pokud to přeženeme, tělo se toho bude dožadovat víc a víc a mimo jedné čokolády během čtyř týdnů jich spořádáme desítky. A pracně budovaná silueta bude ta tam.

Místo čokolády sušené švestky

...
Autor: Shutterstock

Tyto hormony štěstí lze spustit také sportem a sexem, což v našem případě, tedy během menstruace, nepřipadá příliš v úvahu. Pokud se chcete zbavit neovladatelných chutí na sladké, zkuste si do jídelníčku přidat potraviny s nižším glykemickým indexem, které uvolňují glukózu postupně. To znamená, že se serotonin bude vyplavovat pomaleji, ale delší dobu.

V období menstruace dejte tedy přednost drůbežímu masu, vejcím, celozrnnému pečivu, ovoci a zelenině. Hlavně švestkám, banánům, rajčatům a také ořechům. A pokud vás přeci přepadne chuť na sladké, uloupněte si čtvereček opravdu kvalitní hořké čokolády, která zažene chuť na sladké už po malé dávce. Výbornou náhražkou může být také sušené ovoce.

 

Autor: maš