Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slaďte si barevně jídelníček a zhubněte!

  • Barevná dieta rozzáří váš jídelníček
    10. května 2014 | 06:00

    Jak se zbavit několika kil za měsíc a přitom se příliš neomezovat? Srovnejte si jídelníček podle barev! Barevná dieta nebo také chromatická, jak se jí říká, povoluje dát si téměř vše, po čem vaše chuťové buňky touží. Podle výzkumu mají stejně zabarvené potraviny i podobné složení. To lidskému organismu pomáhá lépe spalovat tuky. A také se tělu dostane potřebných vitamínů a živin, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu.

  • Bílé pondělí

    Cibule
    Autor: Shutterstock.com
    Bílé potraviny obsahují antioxidanty a beta-glukany, jenž čistí organismus a podporují jeho obranné reakce. V potravinách této barvy naleznete také dostatek vápníku a bílkovin. To, že je pondělí ve znamení světlé barvy, ale neznamená, že by bylo povoleno všechno bílé pečivo!

    Ideálními potravinami pro tento den jsou vařené brambory, květák, česnek, cibule a žampiony, bílé maso, tvaroh, mléko, vajíčka, kyselé zelí, těstoviny, rýže.

  • Červené úterý

    Fazole
    Autor: profimedia.cz
    Ačkoliv červená barva působí spíše varovně, není třeba se jí bát. Takto zbarvené jídlo obsahuje spoustu vitamínu C a antioxidantů potřebných pro imunitní systém.  Během rudého dne si také snížíte hladinu cukru v těle a uděláte něco prospěšného v prevenci proti cukrovce. Pozitivem úterka je i fakt, že můžete zhřešit skleničkou červeného vína.

    V tento den si můžete do libosti užívat červených fazolí, červeného grepu, rajčat, modrého hroznového vína, červeného masa (hovězí, losos, šunka).

  • Zelená středa

    Jablka
    Autor: shutterstock.com
    Uprostřed týdne přichází čas na trochu detoxu, proto je na jídelníčku předepsaná pouze zelená barva. Potraviny obsahují chlorofyl a magnézium jsou nezbytné pro naše nervy, růst svalů a hormonální vyrovnanost. Dalšími životabudiči v zelené stravě jsou železo a vitamín K.

    Na zeleném podnose by rozhodně neměly chybět špenát, ledový salát, okurka, brokolice, zelené fazole, jablka, hrušky, fazolky. 

  • Oranžový čtvrtek

    Dýňová kaše
    Autor: shutterstock.com
    Potraviny plné betakarotenu, jenž je prospěšný nejen pro vaše oči, ale i pleť. Navíc také snižuje riziko vzniku rakoviny. Pojídáním oranžové stravy si také čistíte dýchací ústrojí.

    Na dnešní den si přichystejte pomeranče, mrkve, dýně, sladké brambory, meruňky, broskve a mango. Aby ten výběr nebyl natolik jednotvárný, lze „zhřešit“ kuřetem na kari nebo uzenou treskou.

  • Fialový pátek

    Černý rybíz
    Autor: Shutterstock.com
    Fialových a růžových potravin sice není moc, zato svojí chutí zastíní spousty jiných jídel. Navíc pomáhají zlepšovat krevní oběh a v průběhu stárnutí pomáhají zlepšovat paměť.

    Nebojte se v těchto dnech zakousnout do hroznového vína, borůvek, švestek, lilku, rybízu, nebo rozinek.

  • Žlutá sobota

    ementál
    Autor: profimedia.cz, archiv
    Žlutě zářící pokrmy jsou mimo jiné velmi prospěšné v prevenci rakoviny. Obsahují totiž karotenoidy, které pomáhají snížit riziko srdečního onemocnění a posilují imunitní systém a brání nás tak před nemocemi.

    Dnes si na svůj jídelníček připište banány, ananas, celozrnné cereálie, těstoviny, mandle, med, tvrdé sýry, cizrnu.

  • Bezbarvá neděle

    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com
    A také se tělu dostane potřebných vitamínů a živin, které jsou nezbytné pro správné fungování organismuNejjednotvárnější den z celého týdne je určitě neděle. Není věnován žádné barvě, naopak působí spíše bezbarvě. Celý den musíte pít pouze minerální vodu.

Autor: maš
Diskuse ke článku
.