Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vyzkoušejte novou DASH dietu. Sport je zakázaný!

Trápí vás nadbytečné kilogramy a tuk na břiše? Vrhněte se na DASH dietu!
24. ledna 2014 | 14:15

Co kdyby vám někdo řekl, že za pouhý měsíc můžete zhubnout o jednu konfekční velikost a chlubit se plošším bříškem, a to vše bez otravného počítání kalorií, nutnosti strávit hodinu denně na běžícím pásu nebo hrozby jo-jo efektu? Seznamte se s DASH dietou - novinkou v oblasti hubnutí, kterou milují celebrity i výživoví poradci.

Dietu schovávající se pod zkratkou DASH (z anglického Dietay Approaches to Stop Hypartension) vymyslela americká nutriční specialistka Marla Heller, jako podpůrnou dietu k léčbě pacientů s vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou cholesterolu.

Dejte sbohem jo-jo efektu

Co je na ní ale tak báječného, že jí propadají i zdraví jedinci, kterým riziko cukrovky nehrozí? Je to neskutečně jednoduché - prostě funguje a kila jdou jako zázrakem dolů.

...
Autor: Shutterstock
I když byste si teď mohli říkat, že takových zázračných diet, při kterých se nemusí cvičit už jste vyzkoušeli, DASH dieta je opravu jiná. Vzhledem k tomu, že je připravená nutriční specialistkou, nenajdete v ní potraviny, ani poměr živin, který by mohl narušit váš metabolismus, nebo dokonce ublížit vašemu zdraví.

Jak to funguje?

...
Autor: Shutterstock.com
Namísto složitého vážení potravin, počítání kalorií a konzumaci výlučně nízkotučných produktů doporučuje Marla Heller zaměřit se na potraviny, které vás snadno zasytí, aniž by vám dodávaly nadbytečnou energii, která by se vám ukládala v podobě tukových polštářků. Jde tedy hlavně o to zvýšit příjem bílkovin, kterých máme obecně ve stravě nedostatek a volit takzvané "zdravé" tuky.

Dvě fáze

...
Autor: Shutterstock.com
Dieta, která slibuje ztratit centimetry a tuk hlavně v oblasti břicha, je rozdělena do dvou fází.

První fáze trvá zhruba dva týdny a je založena na výrazném snížení příjmu sacharidů, aby vás připravila na druhou fázi a nastartovala váš metabolismus ke snadnějšímu spalování. Jídelníček je v této fázi postavený na vyloučení cukrů, ovoce a obilovin a naopak navýšení příjmu bílkovin. Už za dva týdny se tak budete cítit plní energie a budete pozorovat první váhové úbytky bez hladovění a psychického podráždění.

...
Autor: Shutterstock
V druhé fázi již sacharidy svoji roli hrají, je ale důležité sáhnout po těch správných, aby se hubnutí nezastavilo. Zapomeňte na bílý cukr a sladké pečivo a pochutnávejte si raději na mnohem zdravějším čerstvém ovoci a výrobcích z celozrnné mouky. Nejen že ručička váhy bude pokračovat směrem dolů, ale zlepšíte si tak také hladinu svého cholesterolu a cukru v krvi.

Pomalu, ale jistě

Pokud byste během DASH diety měli pocit, že váha nejde dolů tak rychle, jak byste si představovali, vzpomeňte si, že se nejedná o jednu z těch "zázračných" hladovek, která vás dovede maximálně k jo-jo efektu. Přemýšlejte o ní spíš jako o celkové změně životního stylu a trvalé úpravě jídelníčku.

...
Autor: Shutterstock.com

Přestože se množství zhubnutých kilogramů liší v závislosti na vašem věku, váze a zdravotním stavu, průměrná optimální ztráta jsou zhruba 2 kilogramy v první fázi diety a 5 - 15 kg ve fázi druhé.

Jak na to?

...
Autor: Shutterstock
Co byste tedy měli změnit, abyste dosáhli všech výsledků, které DASH dieta slibuje? V první řadě se naučte konzumovat velké množství nemoučné zeleniny, což je prakticky jakákoliv, s výjimkou brambor, dýně, čerstvého hrášku a kukuřice.

Do svého každodenního jídelníčku zařaďte také jídla bohatá na bílkoviny - libové maso, luštěniny, ryby, čerstvé sýry, tvaroh a ořechy.  Snadno vás zasytí a narozdíl od sacharidů vám pomohou udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

5 kroků k úspěchu

  •  Dejte si tři hlavní jídla denně a mezi nimi dvě malé svačinky. Žádné z těchto jídel nevynechávejte! Hladina cukru ve vaší krvi tak nebude kolísat a váš metabolismus bude neustále spalovat energii, namísto toho, aby ji ukládal.
  • ...
    Autor: shutterstock.com
    Navzdory všem dosavadním doporučením se vyhněte kardio aktivitám, jako je například běh, Zumba nebo aerobik a raději volte každý den klidové cvičení typu chůze, jóga nebo pilates. Necvičte přitom nikdy déle než 30 minut.
    ...
    Autor: Shutterstock
  • Choďte spát brzo a spěte alespoň 7 hodin denně. Organismus nebude ve stresu a bude ochotněji spalovat tuky.
  • Nezapomínejte na pitný režim! Vyhněte se kofeinu a naopak si dopřejte dostatek čisté vody, zeleninových šťáv a bylinkových čajů.
  • Nevyřazujte sůl. V první fázi DASH diety totiž můžete pociťovat lehkou dehydrataci. Bez sacharidů bude totiž vaše tělo vylučovat tekutiny rychleji. Dostatečně je proto doplňujte a jídlo s mírou osolte, abyste zabránili přílišné dehydrataci.
Autor: brig