Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete zhubnout? Jezte vlákninu!

Potřebujete zhubnout? Vsaďte na vlákninu!
27. ledna 2014 | 13:48

Vlákninu, která je velice důležitá pro správné fungování trávicího systému a následně i spalování kalorií, můžeme najít ve všech druzích ovoce, zeleniny, v luštěninách nebo obilovinách, tak proč jí máme pořád málo….

Vláknina obsahuje hned několik složek, celulózu, hemicelulózu a také lignin nebo pektin. Vláknina se dělí na dvě složky, vlákninu rozpustnou a nerozpustnou, přičemž do svého jídelníčku bychom měli zařadit obě.

Zkuste dietu do ruky, hubnutí není tak těžké.
Autor: Shutterstock.com
Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina tvoří společně s vodou v trávicím traktu gel, který zpomaluje trávení a brání tělu absorbovat přílišné množství škrobů a cukrů, které většinou obsahuje naše strava. Díky tomu snižuje hladinu cholesterolu v krvi a to až o 15% a dokonce napomáhá prevenci proti srdečním chorobám. Rozpustnou vlákninu obsahují například luštěniny a obiloviny, jablka, citrusové plody nebo mrkev.

Pálení žáhy souvisí se špatnou životosprávou. Chcete-li se tomuto problému vyhnout, upravte svůj jídelníček.
Autor: Shutterstock.com
Nerozpustná vláknina

Nerozpustná neboli hrubá vláknina dokáže absorbovat vodu, zvětšit svůj objem a tím napomáhá k rychlejší činnosti střev. Zvětšuje totiž objem stolice, změkčuje ji a navíc stimuluje střevní stěnu, čímž zabraňuje například zácpě, ale také zahlcení těla toxiny. Tato hrubá vláknina se nachází například v celozrnných potravinách, květáku, cuketě, celeru nebo hruškách. Ideální jsou také ořechy a semena.

...
Autor: Shutterstock
Vláknina a hubnutí

Chcete-li shodit nějaké to kilo, rozhodně budete potřebovat ve svém jídelníčku dostatek vlákniny, a to jak rozpustné, tak té nerozpustné. Nejenže díky ní zrychlíte činnost střev, dostanete do těla mnohem méně cukru a škrobu, ale také budete mít méně hlad. Vláknina totiž funguje jako jednouchý „zaplňovač“ žaludku, díky němuž budete rychleji sytí a mnohem později budete mít hlad.

Vlákniny byste měli za den spořádat asi 35 g a zařadit ji nejlépe do celého dne

Snídaně: Ke snídani zařaďte obiloviny (ovesné vločky, celozrnné pečivo, cereálie)

Hlavní jídlo: Vyzkoušejte pohankovou kaši, zařaďte do svého jídelníčku luštěniny a místo bílé mouky začněte používat žitnou.

Svačina: Mezi hlavními jídly si vždy dopřejte minimálně 150 g ovoce nebo zeleniny, vaše denní spotřeby by neměla být nižší než 300 g.