Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pivo versus víno: Co pít při dietě a co je zdravější?

Pivo nebo víno, které by to mělo být?
24. ledna 2014 | 07:00

Pivo nebo víno, které si vybrat! Oba nápoje mají své skalní fanoušky, ale jsou i tací, kteří holdují oběma. Pokud vybíráte, máte se orientovat podle chuti nebo zdravotních aspektů? Uděláme si takové malé srovnání.


Kalorická hodnota
Pokud jste na dietě, samozřejmě, že žádný alkohol není vaším přítelem. Ovšem pokud si chcete alespoň občas uvolnit dietní režim, který nápoj zvolit, aby to bylo pokud možno co nejlépe slučitelné s vaším pokusem o snižování váhy? Odpověď na tuto otázku vám je samozřejmě jasná. Nejlepší je sáhnout po víně. Ale každé víno má jiný obsah cukru a alkoholu, a pokud už tedy volíte pít, sáhněte po tom nejsušším, které najdete. Jste-li zapřísáhlý pivař, pak vězte, že existují také piva, která jsou o něco méně kalorická.

Pokud sáhnete po desítce, v jednom třetinkovém pivu je asi 139 kalorií, v běžném malém pivě je asi 200 kalorií. Když to srovnáme s dvojkou vína, kdy běžné bílé víno má průměrně 65 kalorií a červené 70 kalorií, je to pořád značný rozdíl. Takže, i když budete konzumovat lehké pivo, bude váš kalorický příjem vyšší, než pokud sáhnete po sklence vína.

Pivo nebo víno, které by to mělo být?
Autor: shutterstoclk

Zdravotní aspekty
Po zdravotní stránce už není ručička vah tak jednoznačná. Na základě jistého průzkumu společnosti na zdravotní aspekty jídla a pití se ukázalo, že pivo je pravděpodobně zdravější než víno. Obsahuje totiž velké množství vitamínů B a vysoké množství vlákniny, které je dobré pro zažívací trakt. A jedním z nejzajímavějších aspektů bylo zjištění, že aktivní látky v pivě pomáhají udržet zdravé žíly. Ovšem ani konzumací přiměřeného množství vína by vaše zdraví nemělo trpět, ba naopak, dle jiných průzkumů by mělo zvyšovat vaši životnost až o 34 procent a chránit před kardiovaskulárními chorobami. Celkově prý pití alkoholu v umírněném množství, ať už z piva nebo vína, o 50 procent snižuje riziko mozkových příhod a o 30 procent snižuje možnost onemocnění cukrovkou typu b.

...
Autor: Shutterstock

Pokud tedy nejste dietáři a váš denní příjem alkoholu nepřesahuje přijatelné množství, potom je asi čistě na vaší chuti zvolit, který z těchto dvou moků budete pít. Rozhodovat se můžete také podle toho, co máte k jídlu, protože jak je dobře známo, každý pokrm jde nejlépe s jiným druhem alkoholu. To už záleží čistě na tom, jak velcí jste požitkáři.