Jak zhubnout v číslech:
1. Každý den dodržujte správný počet porcí. Je to individuální a "vaše číslo" může být v rozmezí 3 až 5 jídel.
2. Spěte alespoň 7 hodin denně.
3. Vypijte nejméně 1,5 litru vody denně.
Náš tip: Podívejte se také na ukázkový jídelníček.
Zhubnout o 10 kilo, to je magická hranice, na kterou se chce dostat velké množství lidí snažících se o zdravější životní styl. Co k tomu bude potřeba a jde to za jeden měsíc? To jsme probrali s Lucií Petřek Michalcovou, hlavní výživovou poradkyní společnosti Naturhouse.
Co se stane, když zhubnete o 10 kg za měsíc?
"U některých jedinců deset kilogramů za měsíc možné je, ale není to vůbec zdravé. Aby bylo hubnutí udržitelné, je opravdu vhodné hubnout průměrně o půl kila týdně. Když zhubnete opravdu o 10 kilo nezdravě, pak vlastně nevíte, jak si to udržet. Takže nastává další úkol, jak pokračovat," říká Lucie Petřek Michalcová.
Pokud se pouštíte do zdravého, udržitelného hubnutí, hlídejte si kromě celkového množství a kvality potravin tři věci: počet jídel, počet hodin spánku a počet litrů vody, které každý den vypijete.
Jak přesně postupovat a proč konkrétně nedostatek spánku nejde s hubnutím vůbec dohromady? Nejen to se dozvíte ve videu:
Jak na jídelníček?
Co a jak vlastně jíst, aby bylo hubnutí úspěšné? Tady jsou další tipy od Lucie Petřek Michalcové.
• Určitě musí být příjem menší než výdej, potřebujete se dostat do menšího deficitu, který vám přesně spočítá odborník.
• Pokud jde o jídelníček, záleží na konkrétním člověku. Jestli je to žena, nebo muž, jestli má sportovní, nebo sedavé zaměstnání apod.
SNÍDANĚ: Ráno si můžete dát např. celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou a hrst zeleniny. Získáte tak kvalitní bílkoviny, sacharidy i tuky.
SVAČINY: Vůbec se nemusíte bát ovoce, které můžete zařadit právě do svačin, klidně i s mléčným výrobkem.
OBĚDY A VEČEŘE: U hlavních jídel určitě pracujte se zeleninou, ať už syrovou nebo tepelně upravenou. Myslete na bílkoviny, protože na ty se nabalují podkožní tuky, ty se pak neukládají do tukových buněk. Zvolte si maso, ryby, tvaroh, vajíčka... Nezapomínejte ani na přílohy, které by měly být celozrnné. Zdroj sacharidů je důležitý.