Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jedenáctiletý zhubl 57 kilo! Je nejmladší s bandáží žaludku!

9. června 2011 | 05:20

Malý Ind Ksithijj Jindger se tak rád přejídal, že v 11 letech vážil neuvěřitelných 114 kilo! Zbylo jediné řešení – podvázat mu žaludek.

V Indii není mnoho obézních lidí, proto je tento případ absolutní rarita. O to víc, že šlo o malé dítě.  Ksithijj Jinder měl už ve třech letech 50 kilo a v pěti vážil dokonce 90 kilo! Jeho maminka Shaalu Jindger to myslela dobře. Jejich rodina patří k bohatším a tak svému synkovi vyvářela, na co si pomyslel.

Nejčastěji pěkně tučné kari a chleba, kolik k tomu pozřel. „Nevěděli jsme, že mu můžeme ublížit, naopak jsme mysleli, že je správné, že tak dobře jí. Obezita se u nás v rodině nikdy nevyskytovala,“ vzpomíná matka na dobu, než se synova váha vymkla kontrole. Ale Ksithijj si na příjem dobrůtek velmi rychle a rád zvykl.

Nejmladší pacient

Ksithijj se ale v takové váze při jakémkoliv běžném pohybu tak zadýchal, že i když šel do do schodů šlo mu skoro o život. Rodiče se časem snažili chlapce přivést ke sportu a omezit mu kalorie, ale marně. Už nevěděli, co s ním. Až se v roce 2009 Shaalu dočetla, že na severu Indie se už provádí operace bandáže žaludku. Hned se poradila s lékařem a Ksithijj se ještě týž rok stal nejmladším člověkem na světě, který tuto operaci podstoupil.

Ksithijj Jindger rád papal a vypapal se až na 114 kilo
Autor: profimedia.cz
Zákrok může být velmi nebezpečný, obzvlášť v takovém extrémním případě, když jde o dítě. Doposud totiž nebyl proveden nikomu mladšímu 16 let, ovšem tomuto malému chlapci vlastně život zachránil. Zhubl 57 kilo a s necelými 60 kilogramy se nyní prakticky zařadil mezi své vrstevníky.

Začal se znovu smát

„Vrátila se mu jeho energie a zase se začal smát,“ přiznává jeho matka. „Nikdy jsem ho neviděla tak šťastného.“ I na fotografiích z minulosti je dobře vidět, že pokud Ksithijj zrovna nejí, vypadá hodně zachmuřeně. Zato nyní, když se ukazuje ve svém bývalém oblečení, jeho úsměv září od ucha k uchu.

„Jsme z něj také šťastní. Bály jsme se, že se nedožije svých jedenáctých narozenin,“ přiznává chlapcova matka Shaalu. A poučený chlapec se také už začal hodně hýbat a kalorická jídla jsou pro něj nyní tabu.

Autor: INT, bak