Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podvázání žaludku může být řešením obezity

Bandáž žaludku
14. ledna 2009 | 05:02

Obezita je závažným zdravotním, ale také psychickým a estetickým problémem. Pokud už selhaly všechny dostupné metody, má silně obézní člověk ještě jednu možnost, nechat si provést laparoskopickou bandáž žaludku.

Vhodným kandidátem na tento zákrok je člověk, jehož BMI se pohybuje nad 40, resp.35 pokud jsou přítomny doprovodné nemoci jako cukrovka, vysoký krevní tlak apod. "Je bezpodmíněčně nutné, aby pacient byl naprosto psychicky v pohodě a zdráv," říká MUDr. Martin Hrubý z turnovské nemocnice. "Měl by mít velkou motivaci obezity se zbavit a ochotně se podřídit veškerým dietetickým specifikům, které tato operace vyžaduje".

Bandáž žaludku
Autor: scom

Kdo určí, zda je operace potřebná?
Laparoskopickou bandáž žaludku provádějí bariatričtí chirurgové. Doporučení k operaci je výsledkem dohody obezitologa, bariatrického chirurga a psychologa. Pokud selhává konzervativní léčba (dieta, nácvik stravovacích a pohybových návyků, farmakologická opatření), může být tato operace navržena. Je dobré operaci provést dříve, než se projeví závažné zdravotní problémy související s obezitou.

Postup operace
"Laparoskopická bandáž žaludku se provádí velmi šetrnou miniinvazivní cestou skrze několik drobných řezů", vypráví doktor Hrubý. "K žaludku se zavede optický přístroj s kamerou, který chirurgům zajistí obraz břišní dutiny na monitoru. Pomocí dalších speciálních nástrojů je upevněna na žaludek bandáž. Při operaci není vůbec otevřen trávicí trakt."

274141:gallery:true:true

Jak to funguje
Přiškrcení vstupní části žaludku bandáží vede k tomu, že již po prvních soustech jídla máte pocit plného žaludku. Nesnižuje se tedy chuť k jídlu, ale snižuje se denní dávka stravy bez nepříjemného trápení se hladem. "Tato metoda není samospasitelná," říká docent František Chaloupka z kliniky GHC. "Neukáznění jedinci však dokáží i bandáž ošidit. Proto by lidé měli svou nadváhu řešit v samém počátku nabírání hmotnosti správnou životosprávou a pohybovou aktivitou."

Jaký je výsledek bandáže žaludku?
Dochází k postupnému poklesu hmotnosti. Zlepšují se onemocnění související s obezitou. Také pohyblivost je lepší, což vede ke zvýšenému výdeji energie a k dalšímu možnému poklesu hmotnosti. Nezanedbatelné naní ani to, že se vylepší i celkový vzhled dříve velmi silného člověka.

274143:gallery:true:true

Jak jde váha dolů?
"Váhový úbytek se po operaci pohybuje kolem 2–10 kg za měsíc, po roce více než 20 kg a po dvou letech 30–40 kg," vypočítává doktor Hrubý. "Hmotnost se po operaci reguluje dlouhodobě, přetrvává více než 5 let. Bandáž žaludku lze kdykoli odstranit bez rizika trvalých následků. Trávící trakt se dostává téměř do svého původního stavu."

Laparoskopická bandáž žaludku je chirurgický zákrok, při kterém dojde k přiškrcení horní části žaludku speciální bandáží. Bandáž neomezí chuť k jídlu, ale umožní snížení objemu přijímané potravy a tím vede k redukci hmotnosti.

Zítra čtěte: 5 diet, které fungují, ale...

Autor: Iva Dvořáková