Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hubněte podle svého věku, funguje to!

27. června 2011 | 07:05

Jinak organismus spaluje teenagerům, jinak dospělým ženám a úplně jinak starším ročníkům. Největší chyba je, když stejný dietní režim drží matka s dcerou. Poradíme vám, jak na to, abyste se při hubnutí zbytečně netrápila! jiné věci totiž fungují, když je vám 20, 30, 40 a 50 let!

Pokud se alespoň trochu zajímáte o zdravý životní styl, pravděpodobně víte, že nároky organismu na výživu se v každé fázi života mění. Ženy mezi 20 a 35 musí dbát na dostatečný přísun kyseliny listové. Dámy v období menopauzy by si měly zajistit pravidelný přísun vápníku a vitaminu D. Odborníci doporučují na základě věku přizpůsobit diety tak, aby nám neublížily, ale naopak pomohly.

20 LET:

Jste ještě mladá a krásná. Všechno jde skoro samo i hubnutí. Tak není třeba si dělat předčasné vrásky.

Co se s vámi děje: Metabolismus zatím funguje na plné obrátky. Kopeček zmrzliny snadno spálíte dřív, než ho zkonzumujete. Pokud za vyšší váhu nemohou nějaké zdravotní problémy, jde nejspíš jen o nedostatek pohybu. Veškerý příjem můžete ještě velmi snadno vydat.

Co s tím:

* Jíst můžete normální jídla, ale omezte velký příjem sladkostí. Především si zakažte oblíbené přeslazené nápoje. Ani koktejly na mejdanech postavě neprospívají. Když už musíte pít, nahraďte je sklenkou bílého vína, nebo ještě lépe střikem.
*  Nejlepší čas se více zakousnout do pohybu, který vás přirozeně baví - snažit se naučit na pravidelnost (bruslení, plavání, aerobik...). Pokud máte sklon k přibíraní už teď, hodí se vám tento návyk do budoucna. Na mejdanech místo postávaní u baru protančete celou noc. Nevypijete v nápojích tolik kalorií, naopak jich spoustu prakticky bez námahy spálíte.

Rychlé těstoviny s tuňákem

Autor: Archív Recept pro štíhlou linii:

Rychlé těstoviny s tuňákem
Potřebujete (na 4 porce): 1 konzerva tuňáka v oleji, 1 balíček těstovin, sůl 2 pol. lžíce posekané petrželky 3 rajčata, parmezán.
1. V osolené vodě uvaříme těstoviny, scedíme a necháme okapat. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
2. Těstoviny promícháme s tuňákem, petrželkou a pokrájenými rajčaty. Podle chuti posypeme parmazánem a ještě teplé podáváme.

30 LET:

Je to naprosto nádherný věk, proto se ho nebojte. Nyní zažíváte to nejvíc vzrušující období!

Co se s vámi děje: Látková přeměna se zpomalí, proto je vhodné celkově přijímat méně kalorickou stravu. Zakažte si čokoládu a tučná jídla. Nejméně 2 hodiny před spaním nejezte, tělo je již unavené a zpomalené, neumí dobře trávit a kalorie se proto ukládají do tukových zásob.

Co s tím:

* Jezte hlavně potraviny s menší výživnou hodnotou (drůbež, ovoce, zelenina). Železo v kombinaci s vitamínem C dokáže nastartovat spalování tuků.
* Je třeba opdbourat stres. Nejúčinnější je cyklistika, aerobik nebo bruslení - alespoň 2x týdně si naordinujte intenzivní pohyb v trvání minimálně 30 minut.

Rizoto s rajčaty a fazolkami

Autor: Archív Recept pro štíhlou linii:

Rizoto s rajčaty a fazolkami
Na 4 porce: 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 velká nakrájená cibule, 2 rozmačkané stroužky česneku, 300 g rýže, 85 g sušených rajčat pokrájených nahrubo, 240 ml suchého bílého vína, 1,2 l zeleninového vývaru, 225 g mražených fazolek, 55 g nastrouhaného parmazánu, 30 g piniových oříšků, sůl a pepř, bazalka na ozdobení.

1. Na velké pánvi rozehřejeme olej. Přidáme cibuli a česnek a na středním ohni za stálého míchání opékáme 5 minut, dokud cibule nezměkne.
2. Přidáme rýži a sušená rajčata. Rýži rozmícháme, aby se zrnka obalila olejem a pak přilijeme víno. Za občasného míchání necháme tekutinu vyvařit.
3. Přilijeme polovinu horkého vývaru a necháme znovu vyvařit. Potom oheň zmírníme a vaříme ještě 10 minut.
4. Přidáme fazolky a polovinu zbývajícího vývaru. Znovu necháme povařit na slabém ohni asi 10 minut. Ještě jednou nebo dvakrát (podle absorbace rýže) přilijeme zbytek vývaru.
5. Rizoto je hotové, když je rýže měkká, ale zrnka stále celá a fazolky uvařené. Na vrch nastrouháme parmazán, posypeme piniovými oříšky, oslolíme a opepříme.

40 LET:

I když se to nezdá, jsou to ty nejkrásnější roky pro ženu, vychutnejte si je proto naplno! Budete mít na co vzpomínat.

Co se s vámi děje: Tělo si už nevytváří tolik ženských hormonů estrogenů. Tuk se rychleji ukládá, kosti řídnou, ubývá svalové hmoty, čímž tělo spaluje méně energie.

Co s tím:

* Připravujte si menší porce, které tělo dokáže spálit.  Ve stravě nesmí chybět celozrnný chléb, ovoce a zelenina. Jezte lehčí a zdravější jídla obohacené o bílkoviny a proteiny. Nacházejí se v mléčných výrobcích, drůbeži, rybách a luštěninách.
* Dopřejte si pravidelný 30-minutový trénink v posilovně či bazénu. Radost vám zaručeně přpraví zumba nebo společenské tance.

862692:gallery:true:trueRecept pro štíhlou linii:

Čekankovo-avokádový salát
Potřebujeme: 2 avokáda, 1 červenou papriku, 2 bílé čekankové puky, 50 g červené čekanky
Zálivka: 4 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžička krystalového cukru, sůl, pepř, 1 malá chilli paprička

1.  Zeleninu omyjeme a osušíme. Čekanku nakrájíme na nudličky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme jádro, dužinu vydlabeme, nakrájíme a pokapeme citrónovou šťávou.
2. Čekanku rozebereme na jednotlivé listy. Papriku nakrájíme na kostičky. Všechnu zeleninu dáme do mísy a promícháme.
3. V misce utřeme olej, citrónovou šťávu, 4 pol. lžíce vody, cukr, sůl, mletý pepř a nasekanou chilli papričku. Nálevem přelijeme salát.

50 LET:

I v tomto věku můžeme být krásné a štíhlé. Ještě nás čeká spousta skvělých zážitků, tak proč si neužít i sami sebe.

Co se s vámi děje: Menší tukové zásoby jsou zcela normální a v tomto věku dokonce prospěšné. Díky nim se vyhlazují vrásky a vypadáte proto mnohem mladší.  Neničte se tedy přísnými dietami! Důležité je smířit se s přirozeným stárnutím a těšit se ze života.

Co s tím:

* Dbejte na zvýšený příjem vápníku z mléčných produktů a rostlinných hormonů. Najdeme je v sóje, kapustě, jablkách a ovsu. Pomáhají hubnout a dodávají spoustu živin a energie.
* Vytrvalostní sport posiluje kardiovaskulární systém a chrání před řídnutím kostí. Poctivě cvičte aerobik, posilujte, plavte… Důležitý je pravidelný pohyb, který vám přináší radost a pocit štěstí.
* Ke snídani, dopolední i odpolední svačině si dopřejte jogurt s cereáliemi ochucený sušeným ovocem nebo ořechy. Pomůže shodit pár kil a dodá potřebnou energii.

583864:gallery:true:trueRecept pro štíhlou linii:

Bramborovo-mrkvové placky
Potřebujete (na 4 porce): 6 brambor, 2 mrkve, 2 cibule, 1 / 2 lžičky soli, 6 pol. lžic olivového oleje. (Pro obměnu můžete přidat i cuketu)

1. Brambory a mrkev očistíme, nastrouháme na najemno a promícháme. Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno a přidáme k bramborovo-mrkvové směsi. Osolíme, dobře promícháme a necháme asi 10 minut odležet.
2. Na pánvi rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a do středu naneseme směs, kterou vidličkou rozetřeme do všech stran.
3. Placky opékáme dozlatova z jedné a pak z druhé strany. Dbáme na to, aby na pánvi bylo vždy dostatečné množství olivového oleje. Hotové placky podáváme se  zeleninovým salátem a dresinkem z nízkotučného bílého jogurtu.

Autor: lesk.sk, bak