Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zhubla 35 kilo! Prozradila nám svoje triky

Takto vypadala Věra, než se pustila do hubnutí.
23. května 2011 | 06:58

Paní Věra kdysi vrcholově sportovala. Pak se vdala, porodila dvě děti, přišel rozvod a spolu s ním i každodenní honička a žádný čas na sport. Večer u televize uzobávala dobroty. „Věděla jsem, že jídlo na noc není správné, ale bylo to silnější než já,“ říká.

Paní Věra se při výšce 169 centimetrů „projedla“ až na 133 kilogramů. Obezita jako hrom! Nejprve se ohlásila cukrovka, vzápětí vysoký tlak, otoky nohou. Věra si denně píchala megadávky inzulinu a tiše trpěla. Když už jí kvůli cukrovce začaly černat palce u nohou, poslala ji lékařka do Prahy, kde jí v nemocnici inzulin hned vysadili. A paní Věra začala pod dohledem lékařů a sestřiček držet tvrdou dietu – její denní jídlo mělo jen 2500 kJ.

Takto vypadala Věra, než se pustila do hubnutí.
Autor: archiv čtenářky
Ale cvičit začala, až když zjistila, že lékaři uvažují, že jí udělají bandáž žaludku. Při této operaci chirurg přeškrtí žaludek páskem, jeho obsah se tím výrazně zmenší a člověk nemůže sníst víc než pár soust, jinak by mu bylo zle.

Jen ne bandáž!

„V tu chvílí se mi to v hlavě otočilo a já prosila svého doktora, aby mi ještě dal šanci. Když nedokážu do roka zhubnout, přijdu za ním!“ Strach z bandáže byl tak velký, že od té doby denně běhala na pásu na nemocniční chodbě. „Po třech měsících jsem jela z nemocnice o 9 kg lehčí,“ popisuje svůj start.

Ale doma ji čekala další zkouška. „Nebylo lehké vysvětlit rodině, že nejím brambory, těstoviny, rýži, vše jsem vyměnila za zeleninu. Snídaně za vločky a pohanku.“



Věry jídelníček:

(nepřesáhne 5000 kJ/den)

* snídaně: tři lžíce pohanky s ovocem nebo samotné (namočené)

* přesnídávka: ovoce

* oběd: ryba orestovaná na zelenině (na vodě), bez koření (někdy přidám bílý jogurt s česnekem) nebo pohankové rizoto se zeleninou nebo kuřecí maso (bez kůže) se špenátem

* svačina: jablko

* večeře: 200 g zeleniny a tmavý rohlík nebo sýr a tmavý rohlík

Denně cvičit!

Navíc denně kromě neděle cvičila ve sportcentru. Čtyřikrát týdně byla na spinningu, dvakrát za týden ji čekala posilovna a dvakrát aerobní cvičení na míčích. A výsledek? „Začalo se mi lépe dýchat a cukr si držím,“ usmívá se nad malým zázrakem.

Když po třech měsících viděl lékař její výsledky, nabídl jí, aby v Českých Budějovicích vedla nové Rekondiční centrum pro lidi s obezitou, diabetem a vysokým tlakem. „Chtěla jsem motivovat klienty, jak se poprat s cukrovkou II. typu. Ukázat jim, že to opravdu jde jen úpravou životosprávy a pohybem,“ vysvětluje Věra Drdlová, proč nabídku přijala.

„Za rok jsem byla o 35 kg lehčí a mám spoustu energie, elán a hlavně: porazila jsem cukrovku,“ libuje si vyléčená diabetička. Ke spokojenosti si ale naordinovala dostat dolů ještě 20 kilo. „Je to běh na dlouhou trať, který nekončí. A běží se pořád.“

Věry triky:

* Piju hodně vody.

* Nic nesmažím na oleji, všechno jen na vodě.

* Do omáček nedávám šlehačku, ale bílý jogurt.

* Naučila jsem se jíst pohanku, ale maximálně 3 lžíce, protože je dost kalorická.

* Často jím i sýr cottage nebo Šmakouna na všechny způsoby.

* V restauraci si dávám zeleninový salát s kuřecím masem.

* Vařím si na několik dní dopředu, aby se mi to vyplatilo, neboť dietní jídlo je jen pro mě.

* Když mám chutě na mlsoty, jdu raději do posilovny nebo jezdím na kole, a hned mě to přejde

Autor: zv, Kbak