Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč nemůžete zhubnout? Víme to!

Zvítězte konečně nad svou váhou
23. května 2011 | 07:35

Váha ukazuje nesnesitelné množství kilogramů a vy máte pocit, že vám došly zbraně, nápady i chuť s tím něco dělat. Jíte jako vrabec, sportujete, ale vaše hmotnost se nehne. Vysvětlení je jediné – nejspíš jste někde udělala chybu!

Nemusíte po světě chodit s deseti kily navíc po druhém dítěti. Nemusíte držet věčné diety a hladovky, nemusíte se teatrálně přejídat a trpět špatnou náladou. Jediné, co musíte, je zachovat si zdravý rozum. Víme, co funguje na boubelky, které mají pocit, že příroda je proti nim.

„Často se stává, že jednotlivé body jídelníčku nebo pohybového režimu ženy dobře znají a ovládají, ale kombinují je tak špatně, že se výsledný efekt nedostaví,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová. Kdy si za to můžeme samy a kdy nezbývá než se poddat běhu věcí?

Hledání

Pokud máte pocit, že „děláte všechno dobře“, ale nehubnete, měla byste nejprve navštívit odborníka. „Například nutričního terapeuta, případně zkušeného osobního trenéra. Ten zcela jistě odhalí chybu, kterou v denním režimu děláte. Pokud se vám ani tak nepodaří zhubnout, obraťte se na lékaře. Pravděpodobnou příčinou totiž bude zdravotní problém,“ vysvětluje Věra Boháčová.

Kde děláme nejčastější chyby?

Existuje řada špatných návyků, kterými se ve snaze zhubnout slepě řídíme. Které to jsou?

Nejíme

Naše tělo se „zařídí“ podle toho, jak s ním zacházíme. Drastickými dietami organismus stresujeme a nutíme ho, aby si ve strachu za každou cenu držel každou kalorii, kterou dostane. Neví totiž, co na něj zase vymyslíme. Tento boj nemůžeme vyhrát. Tělo většinou vydrží, ale je jen otázka času, kdy vyjíme ledničku a začarovaný kruh začíná znovu. Vystupte z něj!

Jak na to?

Konzultujte jídelníček s odborníkem, alespoň na začátku. Nikdy sama nesnižujte svůj denní příjem na méně než pět až šest tisíc kilojoulů (v případě, že se pravidelně hýbete). Uvolněte se, nemějte z jídla stres. Důkladně dbejte, abyste jedla pestrou stravu, ve které budou zdravé a čerstvé potraviny, zelenina, ovoce, šťávy a také zdravé tuky! Bez tuků nedostane tělo životně důležité esenciální mastné kyseliny a nemůže využít vitaminy rozpustné v tucích.

Náš tip:

Olivový olej je ta správná cesta. Můžete jím zalít salát nebo na něm opéct plátek masa, ale také jím potřít krajíček chleba.

Další zaručené rady a tipy, které vám pomohou konečně shodit nadbytečná kila najdete v novém Blesku pro ženy.

Vychází 23. 5. 2011

Autor: Olga Poucheová, Kbak