Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jednodenní dieta: Zhubnete 1,5 kila!

15. května 2011 | 10:59

Počítat kalorie? Vzdát se chutných jídel? To přece nemusíte! Když se budete pouze jeden den v týdnu stravovat dietně, zhubnete bez námahy. Může to být třeba pondělí.

Víkend je taková malá dovolená. Uvolníme se, jíme dobroty a dáme si i pár skleniček alkoholu. A v pondělí se to většinou ukáže na váze. Proto vám dáme malou radu: využijte energii nasbíranou během víkendu a začněte nový týden jedním odtučňovacím dnem. Uvidíte, že dokáže divy.

Úspěch s vitální stravou

Chcete shodit 1,5 kilogramu za 24 hodin? S víkendovým kalorickým selháním zatočíte, když si z pondělka uděláte lehký den plný vitaminů. Máme pro vás speciální recepty s obsahem všech látek, které organismus potřebuje. S jejich pomocí naprogramujete tělo hned na začátku týdne na spalování tuků, aniž si budete muset upírat požitek z jídla. Důležitou roli hraje i pitný režim. Během odlehčeného pondělí byste měla vypít minimálně dva litry vody. Kila se pak ztratí sama a drobné víkendové prohřešky budou zapomenuty.

Dieta
Autor: profimedia.cz

1. pondělí: Začněte zvolna

Snídaně

Chléb se sýrem Cottage
Smíchejte 50 g sýru Cottage a lžičku rakytníkového džusu. Rozpulte celozrnnou housku a potřete ji sýrem, obložte odblaněnými měsíčky pomeranče a posypejte lžičkou nasekaných lískových oříšků.
Energetická hodnota: 1100 kJ

Oběd

Zeleninový den
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Uzené maso s bramborami a mrkví
Uvařte doměkka dvě oloupané brambory. Na pánvi na jedné lžičce oleje osmahněte 100 g pórku nakrájeného na kolečka a dvě mrkve nakrájené nadrobno. Zalijte 100 ml vody a poduste. Přidejte 60 g uzeného vepřového masa nakrájeného na proužky a společně povařte. Ochuťte dvěma lžičkami kysané smetany a nasekanou petrželovou natí.
Energetická hodnota: 1000 kJ

Večeře

Polévka s pestrou zeleninou
Očistěte a nadrobno nakrájejte jednu cibuli, 200 g cukety, dvě rajčata, 100 g celeru a 100 g pórku. Krátce zeleninu osmahněte a zalijte 200 ml zeleninového vývaru. Dochuťte solí, pepřem a dvěma lžičkami pesta.
Energetická hodnota: 800 kJ

2. pondělí: Dopřejte si pestrost

Snídaně

Tvaroh s ovocem
Smíchejte 100 g nízkotučného tvarohu s 50 g směsi sušeného ovoce a 10 g piniových oříšků.
Energetická hodnota: 1000 kJ

Oběd

Kuře s rýží a okurkou
Smíchejte 30 ml bílého jogurtu, lžičku kari pasty a půl prolisovaného stroužku česneku a v této marinádě nechte asi dvě hodiny odležet 120 g kuřecích prsou. Maso pečte v troubě 25 minut při 200 °C. Uvařte 50 g rýže. nastrouhejte 50 g okurky a spolu s 20 g bílého jogurtu přimíchejte do rýže. Najemno. Servírujte s nakrájeným rajčetem.
Energetická hodnota: 1300 kJ

Večeře

497879:gallery:true:truePečené brambory s omáčkou
Uvařte jednu bramboru doměkka. Čtverec alobalu potřete lžičkou oleje a posypejte bylinkami. Bramboru nakrájejte, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 200 °C asi 30 minut. Na omáčku poduste nasekanou cibuli, 200 g konzervovaných rajčat a okořeňte podle chuti. Upečenou bramboru polijte omáčkou a podávejte s 25 g nízkotučného ovčího sýra a 25 g černých oliv.
Energetická hodnota: 1200 kJ

3. pondělí: Pochutnejte si

Snídaně

Cuketová omeleta

Omeleta s cuketou a rajčaty
Autor: isifa.com
Nakrájejte na kousky 75 g cuket, cibuli a půl papriky. Smažte na lžičce oleje asi tři minuty. Smíchejte tři vejce s třemi lžícemi mléka, okořeňte a nalijte na zeleninu. Smažte asi deset minut.
Energetická hodnota: 1400 kJ

Oběd

Salát s karbanátkem
Oloupejte a nakrájejte na kostky 100 g brambor a 100 g salátové okurky. Povařte 60 ml vývaru s půlkou nasekané cibule a trochou hořčice. Omáčkou zalijte brambory, dochuťte lžičkou octa, lžící oleje, osolte, opepřete a nechte odstát. Přijdete nakrájenou pažitku a okurku. Ze 100 g mletých krůtích prsou, jednoho vejce, lžíce hladké mouky, hořčice a půlky nasekané cibule vytvarujte karbanátek a opečte ho na troše oleje. Podávejte s bramborovo-okurkovým salátem.
Energetická hodnota: 2000 kJ

Večeře

Houska se sýrem a šunkou
Rozpulte celozrnnou housku a každou polovinu natřete lžičku pomazánkového másla, obložte dvěma listy salátu, dvěma plátky rajčete, plátkem sýru Gouda a plátkem krůtí šunky.
Energetická hodnota: 1100 kJ


Autor: pď/ Nový čas pre ženy, oli, Kbak