Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hubněte s chřestem: Za 2 dny 2 kila

28. dubna 2011 | 14:02

Chřest si v našich kuchyních už našel své místo. Není jen chutný, ale také zdravý a v neposlední řadě velmi dietní. Přesvědčte se! Vyzkoušejte naší dvoudení chřestovou dietu.

Tato jarní svěží zelenina obsahuje pouhých 13 kalorií na 100 g. Navíc je bohatá na vitamíny B1, B2, C a E, dále na minerální látky, draslík, fosfor, hořčík a železo. Právě vysoký obsah draslíku přispívá k pročištění organismu a hubnutí.

Právě nyní je chřestová sezóna, proto si ho na pultech nenechte ujít. Zkuste tuto dvoudenní dietu, u které rozhodně nebudete hladovět, přestože obsahuje pouze okolo 5000 kJ na den. Navíc si pochutnáte na této vyhlášené lahůdce.

Zelený chřest je svěží a křehký, bílý se vyznačuje jemnou chutí a fialový je lehce nahořklý.  
Bílé stonky je nutné celé pořádně oloupat a odříznout dřevité konce. U zeleného a fialového chřestu stačí oškrábat pevnější dolní konce a vaří se také kratší dobu než bílý.

Zelený chřest
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Čas vaření:
* bílý chřest 15 – 18 min.
* zelený a fialový 10 nejvýš 15 min.

Porce v dietě jsou vždy pro jednu osobu:

První den

Snídaně: na povzbuzení
2 plátky knäckebrotu natřeme 50 g nízkotučného tvarohu a 20 g medu. K tomu podáváme 200 ml vychlazeného mléka smíchaného s 5 lžícemi pomerančové šťávy.

Losos s chřestem je dietní, přesto delikátní záležitostí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Oběd: Losos s chřestem a bramborami
Uvaříme 150 g oloupaných brambor. 500 g chřestu povaříme s 1 lžičkou másla, ½ lžičky cukru a ½ lžičky soli. 125 g filet z lososa osolíme, opepříme a osmažíme na 2 lžičkách řepkového oleje z obou stran. Polovinu chřestu si odložíme na večeři. Druhou podáváme s bramborami, lososem a omáčkou z 2 lžic jogurtu s posekanou petrželkou, koprem a řeřichou.

Večeře: Chřestová omeleta
Odložený chřest od oběda ohřejeme v páře. Rozšleháme 2 vejce s 2 lžícemi vody, 2 lžícemi bylinek a trochou soli. Omeletu osmažíme na 1 lžíci řepkového oleje. Podíváme s chřestem.

Druhý den

Snídaně: Vitaminová bomba
Pokrájíme 1/2 papáji, 1 malý banán a 200 g červeného melounu. Podáváme s 2 plátky ananasu.

546896:gallery:true:trueOběd: Kuře s chřestem
Uvaříme 300 g chřestu. 150 g kuřecích prsou osolíme a opepříme. Rozpálíme 2 lžíce řepkového oleje a maso osmažíme do křupava. Uvaříme 1 vejce natvrdo, oloupeme a posekáme najemno. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a podáváme s chřestem posypaným rozdrobeným vejcem a posekaným koprem. Můžeme přidat 3 lžíce nízkotučného bílého jogurtu – půlku smícháme s nakrájenou červenou paprikou a druhou s posekaným koprem.

Večeře - Ovocný salát Afrikana
Nakrájíme 1 malý banán, 1 kiwi, 1/2 papáji, 1/4 manga, 1 malý pomeranč, několik jahod a několik kousků liči. Ovoce v misce promícháme a posypeme ½ čaj. lžičky posekaných pistácií. Podáváme s čajem.

Autor: Nový čas pre ženy, Kbak