Zelená barva přináší harmonii, rovnováhu, prospívá nervovému systému, uklidňuje a regeneruje. Symbolizuje jaro. Než si začnete připravovat zelené saláty a upíjet nápoj z mladého ječmene, využijte zelenou barvu jako prostředek, který vás hezky naladí. Kupte si v této barvě třeba halenku.
Zázračná krev rostlin
Říká se, že zelená krev rostlin se mění na červenou krev člověka. Vědec by řekl, že zeleň listová – chlorofyl, podporuje tvorbu hemoglobinu: červeného krevního barviva. Chlorofyl má vůbec téměř zázračné účinky: urychluje hojení, brání infekcím, preventivně působí proti rakovinovému bujení, netoxikuje, posiluje imunitu a utlumuje únavu. Léčitelé tvrdí, že v chlorofylu se koncentrují sluneční světlo a energie, která nese lásku a moudrost. Zelená barva posiluje srdeční čakru.
Zelené potraviny jsou navíc zásobárnou enzymů a mají zásadotvorný vliv na organismus. Zatímco obvykle trpíme překyselením z množství sladkostí, kávy nebo bílého pečiva, zelená strava tuto nerovnováhu pomáhá vyrovnávat.
Jarní dieta
Sestavte si ji podle našich doporučení. Stačí, když v každém denním jídle bude aspoň kousek čerstvé zelené rostliny.
Vyzkoušejte nový jídelníček:
Snídaně
- Plátek tmavého chleba s lučinou a zelenou paprikou.
- Domácí neslazené müsli a sklenka nápoje z mladého ječmene.
Svačina
Sladké avokádo nebo čerstvý hrášek.
Oběd
Připravte si salát jehož základem bude chřest, olivy, zelená paprika a lístky čerstvého špenátu. Přidejte další zeleninu podle chuti (rajčata, kukuřici), orestované kuřecí kousky a zalijte olivovým olejem. Jindy můžete do salátu přidat těstoviny nebo pohanku.
Svačina
- Salát, cottage s čerstvou petrželkou.
Večeře
- Zeleninový vývar posypaný čerstvými bylinkami.
- Rizoto s krůtím masem a jemně nasekanou čerstvou brokolicí.
olivy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Extra recept
Chlorofylová bomba - Arabský salát „tabouli“
Budete potřebovat:
2 svazečky zelené petržele
2 lžíce kuskusu
1 citron
2 rajčata
olivy
sůl
Postup:
Uvařte kuskus podle návodu na obalu, dejte ho do misky a vymačkejte do něj citron. Listy petržele nasekejte na kaši, rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nasekejte najemno. Přidejte nakrájené olivy a vše dobře promíchejte. Můžete podávat s arabským chlebem pita.
Potraviny s vysokým obsahem chlorofylu:
Zelená petrželka je bohatá na minerální látky: draslík, vápník, železo, hořčík. Obsahuje nadprůměrné množství vitaminu C. Působí močopudně, je vhodná při onemocnění ledvin a srdce, a dokonce omezuje celulitidu.
Chřest pomáhá tělo očistit od škodlivých látek, je bohatý na antioxidanty, vitaminy i minerály.
Chlorofyl nevařte! Největší ztráty chlorofylu způsobuje dlouhé vaření na mírném ohni. Proto konzumujte potraviny čerstvé a syrové. |
Zelené fazolky obsahují vitamin E, který má antioxidační účinky, dále vitamin C a betakarotén – ten snižuje riziko rakoviny a posiluje obranyschopnost.
Kapusta a zelí díky vysokému obsahu vlákniny povzbudí trávení a přinesou tělu minerály, hlavně draslík – je důležitý pro funkci srdce a cév a má přímý vliv na správnou činnost svalů.
Brokolice působí proti nádorovým onemocněním a chrání srdce. Nejsilnější účinky má nevařená. Zkuste si ji třeba nasekat najemno do salátů.
Špenát obsahuje látky, které dokážou zlepšit paměť, a vitaminy skupiny B, jež prospívají vlasům, nehtům a kůži. Také vitamin C, množství minerálů a stopových látek.
Pro krásu: Listová zeleň je účinný omlazovací prostředek. Udržuje svěží, mladistvou a pružnou pokožku, posiluje vlasové kořínky. Je lepší než jakákoli kosmetika. |
Olivy obsahují jako jeden z mála plodů až 20 procent oleje. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, mají vysoký obsah minerálů a jsou zdrojem aminokyselin, které jsou důležité pro stavbu těla.
Avokádo obsahuje vitamin E, draslík, hořčík a zdravé tuky. Pomáhá snižovat nadváhu, dodává tělu bílkoviny a zmírňuje menstruační bolesti.
Mladý ječmen je malý zázrak pro zdraví. Pomáhá při očistě organismu, snižuje riziko rakoviny, podporuje trávení, uplatňuje se v redukčních kúrách a díky vysokému množství chlorofylu příznivě působí na organismus. Mladý ječmen můžete koupit v obchodech se zdravou výživou jako šťávu nebo prášek.
Řasa chlorella má ze všech rostlin nejvyšší obsah chlorofylu, koupíte ji v lékárně.
Tipy Igora Bukovského, odborníka na výživu: * Dejte si na okno truhlík nebo květináč s hlínou a do něj zasaďte kořeny petržele. Pokud je budete denně zalévat, objeví se vám za pár dnů první lístky. Čerstvé bylinky budete mít na dosah. * Odkrojte si asi centimetr silné vršky mrkve, celere nebo ředkve a dejte je do misky s vodou. Až vyraší zelené lístky, můžete jimi dochutit a ozdobit jídlo |