Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejtlustší puberťák Británie: Přibrala 100 kilo za rok

2. listopadu 2010 | 16:57

Před rokem její pevnou vůli obdivoval celý svět. Sedmnáctiletá Georgia Davis, známá jako nejtlustší teenagerka britských ostrovů, dokázala shodit téměř sto kilo. Teď však váží ještě o pár kilo víc, než když začala hubnout.

Zoufalá dívka z Aberdare v jižním Walesu ví, že zklamala tisíce lidí s nadváhou. Byla pro ně velkým vzorem, když za devět měsíců dokázala na odtučňovacím táboře v severní Karolíně neuvěřitelně zhubnout. A rozhodně to nebyla "procházka růžovou zahradou".

Musela se podřídit tvrdému drilu fitness trenérů, přísnému, ale vyváženému jídelníčku i dohledu psychologů a dalších specialistů. A nebylo to zadarmo. Celá odtučňovací kúra vyšla matku Lesley (55) v přepočtu na neuvěřitelných osm set tisíc korun. V červnu 2009 se ale Georgia vrátila zpět do Anglie o šestadevadesát kilogramů lehčí. Chtěla se postarat o svoji maminku, která má nemocné srdce.

Úspěch převálcoval jo-jo efekt

Před nástupem na tábor vážila Georgia dvě stě deset kilogramů. Rozhodujícím momentem pro radikální odtučňovací kúru byla slova lékaře, který ji důrazně varoval. V srpnu 2008 jí oznámil, že pokud nezhubne alespoň sto dvacet kilo, během pár let zemře. Georgia byla rozhodnutá zhubnout. Pomoc přislíbila i Národní zdravotní služba (NHS). Hubnoucí pobyt byl nadmíru úspěšný. Mladá dívka byla konečně šťastná a plná optimismu. Chtěla zhubnout dalších padesát kilo.

Veškerá předsevzetí však brzy vzala za své. Teď Georgia váží dokonce o šest kilogramů víc, než když na odtučňovací kúru nastupovala. "Začala jsem zase jíst špatné a levné jídlo, které jsem konzumovala v minulosti," říká morbidně obézní dívka. Usilovně se však brání nařčení, že je líná. Připouští však, že na vysoké nadváze má svůj podíl viny. Žádá však pomoc od NHS. Podle ní se totiž její problém nijak neliší od závislosti na drogách či alkoholu. "Vím, že se ujídám k smrti, sama tomu ale nedokážu čelit," prohlásila zoufalá Georgia.

Jak to všechno začalo

Dívka se začala chorobně přejídat v době, kdy jí zemřel otec. Utápěla se v depresích, které řešila jídlem. Ve škole se stala obětí šikany ze strany spolužáků. "Jedla jsem, abych se cítila lépe. Přesto jsem se čím dál tím víc utápěla ve smutku, který jsem chtěla přejíst," vzpomíná zoufalá Georgia.

Za den dokázala sníst tři krabice slazených obilovin, šest balení chipsů, hromadu sendvičů, několik klobás, 2 až 3 balení sýra, spoustu rohlíků a koláčů, jednadvacet cereálních sušenek s krémem, hotová jídla k obědu a k večeři, jídlo z KFC, celý čokoládový dort a několik litrů koly.

Autor: Lenka Chvostová, INT, mivrk