Zdravá strava, dostatek minerálů a vitaminů, to vše je pro nás důležité po celý život.
Přesto bychom však měli jíst podle toho, kolik nám je let.
Něco jiného nám v jídelníčku prospívá, když je nám dvacet, jiné potřeby mají padesátníci...
Co jíst, když je vám 20 let:
Důležité potraviny: mléko, jogurt, chřest
Pro silné kosti
Tahle dekáda je posledním obdobím, kdy si ještě můžete vytvořit dostatek kostní hmoty. Výzkumy ukazují, že více než polovina žen ve věku kolem dvaceti let dodává tělu méně než doporučovaných 1000 mg vápníku denně.
Jestli chcete potřebnou dávku doplňovat v tabletách, nezapomínejte, že tělo je schopné vstřebat najednou jen 500 mg, takže si dávky rozdělte na celý den.
Zdroje vápníku:
* 1 nízkotučný jogurt (450 mg)
* 1 hrnek sójového mléka obohaceného o vápník (370 mg)
* pohár pomerančového džusu (267 mg – 347 mg), * 1 hrnek nízkotučného mléka (306 mg),
* 30 g tvrdého sýra (205 mg).
Příprava na těhotenství
Ženy by se v této dekádě měly připravovat na graviditu a tomu přizpůsobovat jídelníček. Studie prokazují, že když budoucí matka přijme v těhotenství dostatek vitaminu B9 (kyseliny listové), snižuje riziko vývojových poruch plodu až o 70 procent.
Zdroj kyseliny listové:
* 3 hrnky cereálií, obohacených o kyselinu listovou (400 mg),
* 4 kousky (výhonky) chřestu (85 mg)
* 1 pohár syrového špenátu (60 mg)
* 30 g arašídů (40 mg), plátek celozrnného chleba (25 mg).