THAJSKO
Restovaná zelenina zaženie vlčí hlad
Zázvor a kari koření nastartují látkovou přeměnu. Podporují trávení a pročišťují organismus. Velké množství vlákniny zastoupené v zelenině udržuje v těle stabilní hladinu cukru v krvi a tím tlumí hlad. Navíc Thajky ji připravují na pánvi wok. Díky tomu, že má malé dno, stačí na přípravu jídla jen minimum tuku nebo oleje.
ZELENINOVÁ PÁNEV S NUDLEMI (1 porce: 1 163,4 kJ, 7 g tuku)
Přísady na 1 porci:
Podle návodu na obalu uvaříme v osolené vodě 50 g asijských skleněných nudlí. Ve woku rozehřejeme 1/2 PL olivového oleje, přidáme nasekaný malý stroužek česneku, 1/2 ČL čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1/2 nadrobno nakrájené cibule a krátce orestujeme. Potom přidáme na nudličky pokrájenou 1/2 červené papriky a 2 minuty opékáme. K zelenině přidáme 100 g na kousky nakrájené cukety a 100 g žampionů a ještě 2 minuty restujeme. Na závěr přidáme 20 g sojových klíčků a vše ochutíme sójovou omáčkou a 1/2 ČL kari koření. Uvařené nudle přidáme k zelenině a prohřejeme.
INDIE
Útok tuků pomůže zastavit vápník
Indické herečky z Bollywoodu si svou postavu udržují pomocí jogurtové omáčky. Namísto tučných smetanových a majonézový omáček si dopřejí ke grilovanému masu, pečeným bramborám a rýži právě ochucený nízkotučný jogurt. Tajemství je v tom, že jogurt obsahuje vápník. Tato minerální látka brzdí příjem tuku, který prochází přes střeva a zároveň aktivuje spalování tuků v buňkách.
JOGURTOVÁ OMÁČKA (1 porce: 323,4 kJ, 1 g tuku)
Přísady na 1 porci:
Rajčata nařežeme do kříže a spaříme vroucí vodou, zbavíme slupky, překrojíme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostky. V misce smícháme 100 g nízkotučného jogurtu s nakrájenými rajčaty, 100 g najemno nastrouhané salátové okurky, nadrobno nakrájeným stroužkem česneku, 2 PL najemno nakrájené zelené petrželky a 1 PL nasekané bazalky. Omáčku promícháme a ochutíme solí a špetkou chilli koření.
ŠPANĚLSKO
Blesková látková přeměna díky bílkovinám
Španělky si potrpí na ryby. Ty dodávají kvalitní a lehce stravitelnou bílkovinu a kromě toho ještě vitaminy a minerální látky. A především stopový prvek jód, který zvyšuje spotřebu energie. Je nezbytný pro hormony ve štítné žláze, které produkují teplo: čím více tepla tělo produkuje, tím více kalorií spálí.
PEČENÁ RYBA S RAJČATY (1 porce: 1 138,2 kJ, 6 g tuku)
Přísady na 1 porci:
Do zapékací mísy vymazané 1 ČL olivového oleje dáme 150 g vařených brambor a na plátky nakrájený stroužek česneku. Přidáme 120 g umytých a osušování filetů z mořských ryb a ochutíme solí a mletým pepřem. Na ryby poklademe na plátky nakrájenou cibuli, rajčata a 2 plátky citronu. Pokapeme 2 PL likérového vína smíchaného s 2 PL zeleninového vývaru a dáme péct na přibližně 12 minut do trouby vyhřáté na 180 ° C.
ITÁLIE
Předkrm z lilku a cukety zajistí pocit sytosti
Pečený lilek a cuketa - to je pravý zázrak na hubnutí z Itálie. Tyto odrůdy zeleniny obsahují mnoho draslíku (ten odvodňuje, nafouknuté břicho udělá zas plochým a navíc zvyšuje spotřebu kalorií), vlákniny (brzdí pocit hladu a podporuje trávení) a zinku (produkuje hormony na hubnutí).
ANTIPASTI (1 porce: 428,4 kJ, 6 g tuku)
Přísady na 2 porce:
Na plech vyložený papírem na pečení poskládáme po 150 g očištěných a na plátky pokrájených lilků a cuket, vložíme do trouby vyhřáté na 180 ° C a pečeme 18 minut. Upečenou zeleninu pokapeme směsí smíchanou z 1 PL olivového oleje, 2 ČL citronové šťávy, 2 ČL kapar, jemně nasekaného stroužku česneku, 1 ČL nakrájené zelené petrželky, soli a mletého pepře.