Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čerstvá rajčata – zázračný dietní hit

30. července 2009 | 11:16

Jsou šťavnatá, aromatická a chutnají skvěle. V obchodech si je můžete kupovat celý rok, ale nejvíce chutnají v sezóně. Jsou plná vitaminů a blahodárných látek.

Když je vypěstuje slunce, jejich chuť je nezaměnitelná.

Vyzkoušejte několik receptů a tipů. Pokud si je zařadíte do svého jídelníčku, pomohou vám při shazování kilogramů bez námahy a zregenerují celé tělo. Během týdne zařaďte naše recepty místo většiny hlavních jídel a dále se držte zdravého redukčního jídelníčku s množstvím ovoce a zeleniny.

Víte, že...

- Průměrné rajče váží 50 g a obsahuje 40 kJ, 1 g sacharidů, půl gramu bílkovin a nemá prakticky žádný tuk. Pro nízkou energetickou hodnotu jsou rajčata ideální na hubnutí.

- Obsahují vodu a chróm, který pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru.

Tukožroutský nápoj
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

- Rajská jablíčka jsou bohatá na vitaminy a další látky prospěšné našemu zdraví, jako je beta karoten, lykopen a draslík, kyseliny, které podporují trávení.

- Mají také mírný diuretický účinek.

LEHKÁ KUCHYNĚ

Pochutnávejte si a přitom hubněte
Pokud chcete zhubnout, zvyšte příjem rajčat ve své stravě – vysoký podíl vody a vlákniny v nich zamezuje pocitům hladu. Povzbuzují látkovou přeměnu a rozpouštějí tuky. Působí antisepticky a ničí škodlivé bakterie ve střevech, chrání organismus před nádorovým onemocněním žaludku a dvanácterníku.

Aby dieta fungovala, je potřeba upravit poměr základních látek. Ale zeleninou nikdy nic nezkazíte.
Autor: scom

Náš tip:
Kručení v žaludku utiší ovoce, nízkotučný jogurt, minerální voda a samozřejmě ostrý tukožroutský nápoj.

KDYŽ JE HLAD

Tukožroutský nápoj - ideální na rychlé zhubnutí
Tento ostře kořeněný nápoj je perfektní na malý hlad a velkou žízeň. Díky vysokému podílu vitaminu C povzbuzuje krevní oběh a látkovou přeměnu a zároveň nastartuje spalování tuků pomocí cibule, bylinek, ohnivého koření a bílkovin z jogurtu.

Tukožroutský nápoj
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Na 1 sklenici potřebujete:
Rozmixujte v mixéru asi 100 g čerstvých rajčat, přidejte 1 lžíci nakrájené cibule, trochu chilli, soli, černého pepře, špetku cukru a 2 lžíce jogurtu. Přidejte ještě 1 lžičku bylinek, všechno zalijte minerální vodou, a nápoj je hotový.

Tipy na oběd a večeři

Rajčatová polévka

Potřebujete pro 2 osoby:
2 rajčata, 1 malou žlutou papriku, 1 malou červenou papriku, půl salátové okurky, 750 ml rajčatové šťávy, 200 g lehké krémové pomazánky, sůl, tabasco, pepř

Postup:
Zeleninu omyjte a nakrájejte na kostky. Rajčatovou šťávu a pomazánku smíchejte a dochuťte tabaskem. Šťávu smíchejte se zeleninou a servírujte.

Rajčata s mozzarellou

Potřebujete pro 2 osoby:
250 g mozzerelly light, 4 velká rajčata, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa, sůl, pepř, čerstvou bazalku

Postup:
Mazzarellu a rajčata nakrájejte na tenká kolečka, rozložte na talíř a dochuťte. Ozdobte bazalkou.

Špagetový salát
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Špagetový salát

Potřebujete pro 2 osoby:
300 g špaget, 250 g mozzarelly light, 100 g rukoly, 250 g cherry rajčátek, 6 polévkových lžic balzamikového octa, 4 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:
Špagety uvařte v osolené vodě a nechte okapat. Mozzarellu nakrájejte na kousky. Všechny suroviny smíchejte. K salátu se hodí ciabatta a parmská šunka.

Zapékaná bageta

Potřebujete pro 2 osoby:
2 bagetky, 2 polévkové lžíce kečupu a rajčatového protlaku, 4 rajčata, 50 g salámu, 20 g parmezánu, oregano, sůl, pepř, listový salát

Postup:
Bagetky přepulte a natřete kečupem a protlakem. Posypte oreganem. Obložte salámem, salátem a nakrájenými rajčaty. Posypte sýrem, osolte a zapečte.

Autor: bm, tam, oli