Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cuketa - zelenina, která vám pomůže zhubnout

10. srpna 2009 | 10:00

Trápí vás pořád pár kilo navíc? Pak by se cuketa rozhodně měla objevit ve vašem jídelníčku. Nejen, že je to zelenina levná a zdravá, ale je i vhodná při hubnutí.

Jestli si ji vypěstujete na zahrádce, nebo koupíte za pár korun na trhu, je úplně jedno. Do jídelníčku byste ji měla zařadit v každém případě. Cuketa totiž obsahuje hodně výživných prvků cenných pro zdraví. Pochází ze střední Ameriky, kde je známá už déle než 7 000 let. Daří se jí i u nás a momentálně je jí všude dostatek, protože její pěstování není náročné. Plod váží až 2 kila a má zelenou, světle zelenou, pruhovanou nebo dožluta zbarvenou slupku. I tu můžete bez obav sníst, protože je dobře stravitelná a obsahuje nejvíce živin. Nesmíte však zapomenout cuketu důkladně omýt.

Pestrá zeleninová hnízdečka s mozzarellou
Autor: Meggle, archiv

* Bohatá na živiny

Až 91 % jejího obsahu tvoří voda. Cuketa dále obsahuje vlákninu, sacharidy a hodně minerálních látek. Je zdrojem karotenu a hořčíku, které jsou důležité pro látkovou výměnu. Také má mnoho draslíku, který má vliv na tlak krve (vyplavuje z těla soli). Nachází se v ní rovněž vápník, železo, fosfor, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin (má příznivý vliv na nervový systém a zažívání).

* Ideální při dietách

Cuketa má velmi nízkou kalorickou hodnotu, 100 g obsahuje jen 80 kJ. Její konzumace prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, protože příznivě ovlivňuje trávení, působí na vylučování odpadních látek, posiluje sliznici střev a omezuje zácpu. Dalším jejím pozitivním účinkem je i zvyšování výkonu mozku, soustředění a uklidnění nervů.

Cuketové lodičky
Autor: Ringier Slovakia

* Správná příprava

Cuketu vždycky poduste na trošce olivového oleje, aby se mohl vstřebat vitamin A, který je rozpustný v tuku. Vybírejte si raději menší plody, které obsahují větší množství živin a mají i výraznější chuť. Cuketu loupat nemusíte, odstraňte jen natlučená nebo příliš ušpiněná místa.

* Na všechny způsoby

Cuketu můžete připravit na několik způsobů - smažit, dusit, péct, zapékat, přidávat do salátů, nadívat ji, zavářet nakyselo jako falešné okurky nebo podávat jako samostatnou přílohu k masu. Výborně chutnají i cuketové placky a koláče, do kterých se kromě tradičních ingrediencí přidá i nastrouhaná cuketa. Fantazii se meze nekladou, jen nikdy nezapomeňte cuketu pořádně dochutit.

Autor: Blesk pro ženy