Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Třídenní brokolicová dieta doladí vaše křivky

S brokolicí doladíte svoji postavu
20. března 2009 | 10:31

Než se naplno rozběhne sezóna a na pultech se objeví velké množství jarní zeleniny za nižší ceny, naordinujte si brokolicovou dietu. Během tří dnů si snadno upravíte hmotnost a uděláte i něco pro svůj organismus.

Ideální je, pokud si dietní menu naplánujete na poslední tři dny týdne. Dieta je vhodná pro konečné dolaďování postavy, než ji odhalíte slunečním paprskům.

Co možná nevíte
Jedna hlavička brokolice obsahuje až dvojnásobnou denní dávku vitaminu C potřebnou pro naše tělo. Kromě "céčka" je bohatým zdrojem hořčíku, draslíku, železa, zinku, vitaminu E, fosforu, selenu a kyseliny listové. Brokolice je velmi jemná a lehce stravitelná. Obsahuje cennou vlákninu, nezbytnou pro správnou činnost střev a žaludku. Napomáhá detoxikaci organismu a je vhodná při redukční dietě, protože obsahuje pouze 138 kJ na 100 g.

Brokolice
Autor: Michal Protivanský

Nízkotučné OBČERSTVENÍ
Pokud vás popadne pocit neúnosného hladu, zažeňte ho pomocí malých pamlsků. Při této dietě si můžete dvakrát denně vybrat něco z následujícího seznamu:

- 2 rýžové chlebíčky,
- 150 g čerstvého libovolného zeleniny nebo ovoce,
- malou porci sušeného ovoce (25 g),
- 100 g jogurtového nápoje s 0,1% obsahem tuků,
- müsli tyčinku,
- probiotický nápoj.

1. DEN

SNÍDANĚ

Jogurt s klíčky
2 PL nízkotučného jogurtu smícháme s 2 PL obilných vloček, 1 PL pšeničných klíčků a 3 sušenými švestkami nakrájeným na kousky.

Vybírejte si mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

OBĚD

Brokolicový krém
Nakrájíme jarní cibulku, stroužek česneku a orestujeme na 1 PL olivového oleje. Přidáme 100 g pokrájené brokolice, krátce podusíme a zalijeme 300 ml zeleninového bujónu. Dochutíme solí, mletým pepřem a necháme 8 minut vařit. Vmícháme 1 PL nízkotučného sýra, 1 PL octa, 1 PL pšeničných klíčků a 1 PL nastrouhaného tvrdého sýra. Vše důkladně rozmixujeme. Pak přidáme 400 ml horkého mléka a směs vyšleháme do pěny. Servírujeme posypané 1 PL mandlových lupínků.

VEČEŘE

Obložené celozrnné pečivo
K 2 PL nízkotučného taveného sýra přimícháme 1 PL pšeničných klíčků, 2 PL pažitky a 1 / 2 ČL hořčice. Směsí potřeme 30 g krajíc celozrnného chleba. Navrch položíme plátky eidamu. Servírujeme s čerstvou červenou paprikou.

 

2. DEN

SNÍDANĚ

Ovocné müsli
150 g nízkotučného jogurtu smícháme s 3 PL müsli as 1 PL libovolného sušeného ovoce.

Detoxikační polévka vám pomůže dosáhnout vysněného cíle.
Autor: DUŠAN KŘÍSTEK

OBĚD

Zeleninová polévka
Na kostičky pokrájíme rajčata a polovinu papriky. Na olivovém oleji podusíme 2 nakrájené jarní cibulky, najemno nakrájený stroužek česneku a 100 g pokrájené brokolice. Přidáme rajčata, papriku, trochu nasekané bazalky a vše zalijeme 400 ml zeleninového bujónu. Povaříme 10 minut, dochutíme solí a mletým pepřem. Po dovaření posypeme zeleninovou polévku 1 PL pšeničných klíčků a nastrouhaným sýrem.

VEČEŘE

Ochucený syrový krém
Smícháme 2 PL nízkotučného taveného sýra, 1 PL pšeničných klíčků a 1 ČL citronové šťávy. Směsí potřeme krájíc celozrnného chleba. Servírujeme s jarní cibulkou a ředkvičkami.

3. DEN

SNÍDANĚ

Ovesné vločky s jablkem
Na menší kousky nakrájíme jablko a smícháme ho se 40 g ovesných vloček, 1 PL pšeničných klíčků, 1 ČL rozinek a se 150 g nízkotučného jogurtu.

OBĚD

Zapečená brokolice
200 g na růžičky rozebrané brokolice povaříme asi 4 minuty ve slané vodě. Poté vodu slijeme. Smícháme 1 PL nízkotučného sýra a 50 ml zeleninového bujónu. Směs dochutíme solí, mletým pepřem a mletým muškátovým ořechem. Do zapékací mísy dáme uvařené brokolici, kterou posypeme nasekanou petrželkou. Zalijeme připravenou směsí. Navrch nastrouháme sýr a vše posypeme mandlovými lupínky. Brokolici zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Zkuste někdy sáhnout i po zdravějších druzích.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

VEČEŘE

Chléb se sýrem
Smícháme 2 PL nízkotučného sýra, 1 PL pčeničných klíčků, 1 PL nasekané pažitky a lžíci citronové šťávy. Směsí potřeme krajíc celozrnného chleba. Servírujeme s nakrájenými rajčaty.

Zdroj: Lesk.sk

S brokolicí doladíte svoji postavu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: NČPŽ, lena