Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S naší dietní vitamínovou kůru zhubnete už za 3 dny

Raději než hladovku je možné cca 1-2x za 14 dní zařadit tzv. odlehčovací den, při němž se konzumuje např. ovoce nebo zelenina v množství cca 1,5 kg.
3. dubna 2009 | 15:15

Pomocí naší kúry zaznamenáte bleskový úspěch ve snížení hmotnosti. Pokud s dietou začnete v pondělí, už koncem týdne zapnete svou sukni, která vám byla ještě nedávno 'tak trochu' těsná.

O tom, že zelenina a ovoce jsou pro naše zdraví velmi důležité, ví už i malé dítě. Věděli jste ale, že vitamíny mají také skvělý zeštíhlující účinek? Američtí vědci při jedné studii zjistili, že lidé s nadváhou trpí nedostatkem vitamínů. Když však obohatili stravu těchto lidí o ty nejdůležitější z nich, začali rychleji ztrácet hmotnost.

Jezte víc ovoce
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

CO MUSÍTE UDĚLAT

Jídelníček, který jsme sestavili, vás během tří dnů zásobí všemi vitamíny, které jsou nezbytné pro spalování tuků. Všechna tato jídla jsou velmi chutná a hlavně vás zasytí na delší čas. Navíc, pokud vás popadne malý hlad během dne, můžete si dát (kromě tří hlavních jídel) i 300 g čerstvého ovoce nebo syrové zeleniny. Sladkosti, limonády, brambůrky a jiné kalorické bomby zůstávají pro vás tabu. Pokud máte chuť zamlsat si, uvařte si raději bylinkový čaj z kopřivy dvoudomé nebo sedmikrásky. Ten vám pomůže pokrýt denní příjem tekutin a rozproudí metabolismus.

SNÍDANĚ

Vitamínová bomba (na 3 porce):

100 g čerstvého ananasu, 1 kiwi, 1/2 l pomerančové šťávy, 2 PL medu, 1/4 ČL mleté skořice

Ananas a kiwi oloupeme. Ovoce rozmixujeme s pomerančovou šťávou. Poté vmícháme med, nalijeme do sklenic a posypeme skořicí.

Elixír života (na 2 porce):

350 ml odstředěného mléka, 225 g nízkotučného bílého jogurtu, 175 bobulového ovoce, 1 ČL medu, 1 PL pšeničných klíčků

Všechny ingredience dáme do mixéru a mixujeme, dokud směs není hladká a krémová.

S ovesnými vločkami
Autor: Dušan Křístek

Banánové mléko (na 2 porce):

1 banán, 1 PL medu, 1 PL citronové šťávy, 500 g podmáslí

Banány oloupeme a s medem, citronovou šťávou a podmáslím rozmixujeme.

OBĚD

Zeleninové placky (na 4 porce):

160 g mrkve, 2 až 3 jarní cibulky, 1 malá cuketa, 1 stroužek česneku, majoránka, 75 g nízkotučného nastrouhaného tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, mletý bílý pepř, olej na vymazání pánve

Očištěnou mrkev nakrájíme na drobné kousky. Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cuketu očistíme a nastrouháme. Zeleninu smícháme se sýrem, vejci, prolisovanými česnekem a majoránkou. Ochutíme solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme olej, vytvarujeme placky a opečeme z obou stran.

Zelné placky
Autor: Slovenské jedlá, Lacné jedlá, Ringier Slovakia

Špenátová polévka (na 4 porce):

1 kg listového špenátu, 1 velká cibule, 2 PL petrželky, 25 g slunečnicových semínek, 1 PL oleje, 1/2 l zeleninového vývaru, 100 g smetany na vaření, šťáva z 1 citronu, sůl, mletý bilý pepř, 1/4 ČL mletého koriandru

Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijeme vývar a necháme vařit 2 minuty. Přimícháme nahrubo nakrájený špenát, smetanu a povaříme. Ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a koriandrem. Jednotlivé porce podáváme s nasekanou petrželkou a slunečnicovými semínky.

Dušená ředkev (na 4 porce):

2 černé zimní ředkve (po 400 g), 2 malé cibule, 1 PL oleje, sůl, mletý bílý pepř, 125 g smetany na vaření, 50 g vlašských ořechů, 1 PL nasekané petrželky

V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli až zesklovatí. Přidáme ředkev nakrájenou na malé nudličky a krátce opražíme. Okořeníme, osolíme, přelijeme smetanou, necháme svařit a dusíme asi 5 minut. Posypeme nasekanými ořechy, petrželkou a ihned podáváme.

VEČEŘE

Bylinkový nápoj (na 2 porce):

300 g podmáslí, 1/4 l jemně sycené minerální vody, 1 svazek míchaných bylinek (např. petrželky, kopru, řeřichy, řapíkatý celer), 2 PL citronové šťávy, sůl, mletý bílý pepř

Podmáslí smícháme s minerálkou a našleháme metličkou. Všechny bylinky omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Společně s citronovou šťávou vmícháme do nápoje. Dochutíme solí a pepřem.

Květákový salát (na 4 porce):

200 g smetany na vaření, 2 PL jemného octa, 1 ČL hořčice, 1 PL oleje, 1 květák (asi 600 g), 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 2 hrsti nasekaných čerstvých bylinek sůl, mletý černý pepř

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku omyjeme a najemno nakrájíme. Česnek oloupeme a s bylinkami nasekáme. Přísady spolu smícháme a zalijeme omáčkou připravenou ze smetany, octa, hořčice, soli, pepře a oleje.

Autor: Archív

Celerový krém (na 6 porcí):

200 g celeru, 250 g moučných brambor, 1/2 svazku zelené petrželky, 3 PL vody, 1 PL citronové šťávy, 1 až 2 PL křenu, 1 ČL olivového oleje, sůl, 1 cibule

Celer a brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Lístky petržele odtrháme ze stonků a odložíme stranou. Stonky petrželky a nakrájenou zeleninu necháme svařit v osolené vodě a na mírném ohni vaříme 15 minut. Necháme vychladnout. Cibuli oloupeme. Zeleninu, cibuli a lístky petrželky rozmixujeme. Vmícháme vodu, citronovou šťávu, křen a olej.

Autor: NČPŽ, lena