Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jogurtová dieta vám nastartuje trávení

Vybírejte si mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
2. září 2009 | 13:17

Kromě toho, že jogurt je nízkokalorickou potravinou, probiotické kultury podporují proces hubnutí i tím, že ovlivňují látkovou přeměnu.

Při hektickém životním stylu, nadbytku stresu a nesprávných stravovacích návycích tělo přichází o živou mikroflóru ve střevech. Výsledkem je, že vaše trávení nefunguje jak má a vy máte pocit, že přibíráte "i ze vzduchu". Pokud potřebujete shodit několik kilogramů, vyzkoušejte jogurtovou dietu. Bez obav ji můžete držet i déle, protože jogurt obsahuje nezbytné bílkoviny a v kombinaci se zeleninou a ovocem dodá organismu i vitamíny a minerály v dostatečném množství.

Zdraví v jogurtu
Jogurt jako mléčný produkt je bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a fosforu. Velký význam pro lidský organismus mají především živé jogurtové kultury, které obsahuje.
Aby byl účinek probiotických bakterií trvalý, měli byste denně konzumovat minimálně 140 ml jogurtu. Pokud chcete nastartovat trávení a shazování kilogramů, využijte jogurt nejen v misce s ranními cereáliemi, ale i k obědu jako dezert či při přípravě večeře.

Který si vybrat
Na trhu je celá řada jogurtů, ale pro přípravu dietních receptů je nutné si zvolit jogurty probiotické. Obsahují totiž mléčné bakterie, které se starají o správný průběh trávení v žaludku a střevech. Vytvářejí tak zdravé střevní prostředí a aktivují přirozenou obranyschopnost organismu.

Tentokrát jsme za vás otestovali bílé jogurty.
Autor: Michal Protivanský

Dostatek tekutin
Denně nazapomínejte vypít alespoň 1,5 až 2 litry tekutin. Dovolené jsou minerální vody (můžete ochutit citrónovou nebo limetovou šťávou), neslazené bylinkové nebo ovocné čaje.

Nezapomeňte na pohyb
Díky pohybu shodíte kilogramy rychleji. Popřemýšlejte nad tím, co vás baví a jaké máte možnosti. Jděte se vyřádit do akvaparku, zajezdit si na kole nebo zacvičit.

RECEPTY

Špenátová polévka (4 porce)

Do chladničky dáme 300 ml vody s několika kostkami ledu. Z 250 g rozmrazeného špenátu vymačkáme vodu (pokud je třeba), posekáme ho najemno, případně rozmixujeme v mixéru a hmotu vložíme do větší mísy. Promícháme 500 g jogurtu s najemno rozetřeným stroužkem česneku, osolíme, opepříme a přidáme 3 lžičky sušené máty. Do směsi za stálého míchání přidáváme vychlazenou vodu, dokud nedosáhneme požadovanou hustotu polévky. Dochutíme solí, nastrouhaným muškátovým oříškem, přikryjeme a před podáváním ještě zchladí.

Energetická hodnota 1 porce: 344 kJ

Jablečný jogurt (2 porce)

Jedno velké jablko rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, oloupeme a nastrouháme. Omyjeme 4 sušené meruňky, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Z 1/2 pomeranče vymačkáme šťávu a 1 PL neloupaných kešu ořechů nahrubo nasekáme. Metličkou našleháme 300 g bílého jogurtu, vmícháme meruňky, jablko, pomerančovou šťávu, 1 PL javorového sirupu a 1/2 lžičky mleté skořice. Posypeme nasekanými ořechy a 2 PL pšeničných vloček.

Energetická hodnota 1 porce: 1 020 kJ

Vrstvený dezert (1 porce)

Na dno vysoké dezertní sklenice dáme 75 g bílého jogurtu a pak ve vrstvách 20 g čerstvých malin, 20 g manga pokrájeného na kostičky, 1 PL křupavého müsli a opět 75 g bílého jogurtu, 20 g malin, 20 g manga a 1 PL křupavého müsli. Posypeme kokosem a podáváme.

Energetická hodnota 1 porce: 1 025 kJ

Višňové poháry
Autor: z knihy Lacné jedlá, vydavatelství Ringier Slovakia

Zdroj: Nový čas pre ženy
Autor: NČPŽ, lena