Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak se zbavit lupů jednou provždy? Pouze správný šampon vám nepomůže

Máte problémy s vlasy?
6. dubna 2018 | 06:00

Nejde o nijak závažný zdravotní problém, přesto dokážou dost znepříjemnit život. Bílé šupinky ve vlasech padající na ramena nejsou zrovna příjemnou estetickou podívanou. Proč vznikají a jak s nimi můžete zatočit?

Za lupy mohou určité druhy kvasinek, které jsou přirozenou součástí pokožky hlavy a živí se tuky (lipidy), které z převážné části obsahuje kožní maz. U některých jedinců je pak geneticky nebo hormonálně zapříčiněná enormně zvýšená produkce kožního mazu nebo zmnožení mazových žláz. To je považováno za primární příčinu lupovitosti.

Pokud k tomu dojde, kvasinky se rychle množí, a dráždí tak pokožku hlavy. Jde vlastně o zánět vlasové pokožky. Dalšími příčinami tvorby lupů mohou ale také být špatné stravovací návyky (jednotvárný jídelníček chudý na vitaminy a minerály), dlouhodobý stres, nedostatečná hygiena nebo příliš agresivní šampon, kondicionér či nošení nevhodných pokrývek hlavy.

Kdy je to banalita a kdy příznak něčeho vážnějšího? 

Lupy patří k nejrozšířenějším kožním problémům, se kterými se alespoň občas –  typicky na jaře a na podzim – potýká podle lékařů každý druhý z nás. Jde o drobné částečky, jakési šupinky zrohovatělé a odumřelé kůže, které odpadávají od pokožky ve větších celcích, přitom navíc nepříjemně svědí a nutí k neustálému škrábání, drbání pokožky hlavy, což celkový stav ještě zhoršuje. 

Ale pozor, výskyt lupů může v krajních případech ukazovat na jiný, závažnější zdravotní problém: lupy mohou být mimo jiné průvodním znakem některých neurologických onemocnění, poruch imunity, dermatomykózy nebo lupénky.

Suché, nebo mastné lupy? 

Dermatologové rozlišují dva typy lupů – suché a mastné. Pro suché je typické, že se samovolně z hlavy „sypou jako smetí“, jsou menší a najdete je každý den na svém kabátu, černém tričku nebo tmavé košili. Mastné jsou naopak větších rozměrů, hůře se odlupují, spíše ulpívají na pokožce, kterou tak dráždí. Navíc mohou nepříjemně zapáchat.

Základem úspěšné a dlouhotrvající léčby je najít příčinu a snažit se ji odstranit, zvláště v případě, že vás lupy trápí v řádech měsíců nebo se opakovaně vrací. Řešení pomocí šamponů nebo zábalů je jen povrchové.

Kosmetické přípravky sice pomohou, nevyřeší ale celkový problém. Vždy je proto vhodné svěřit se do rukou odborníka, v tomto případě kožního lékaře nebo specialisty trichologa, který provede důkladné vyšetření pokožky hlavy pomocí mikrokamery. Na základě výsledků stanoví diagnózu a navrhne nejvhodnější léčbu. Jinak se postupuje v případě, že viníkem jsou kvasinky, zcela odlišný postup je nutné zvolit, když jsou příčinou lupovitosti špatná životospráva, psychické potíže nebo jiná choroba pacienta.

První pomoc proti lupům

Co pro sebe můžete udělat sami? Upravit jídelníček, jíst pravidelně, konzumovat hodně zeleniny, ovoce, luštěnin, libového masa a zakysaných mléčných výrobků, doporučuje se také zvýšit příjem vitaminů skupiny B, zinku a selenu (vejce, maso, ořechy, zelené druhy zeleniny, hlíva ústřičná, semínka). Obecně prospěje posilování imunity, zkuste například čaj nebo sirup z čerstvého zázvoru, extrakt z grepových jader, echinaceu nebo zelený čaj.

Vlasy si myjte jemnými šampony, nejlépe přírodními a určenými pro vlasovou pokožku náchylnou k tvorbě lupů (seženete v lékárnách), vlasy po umytí důkladně oplachujte vlažnou vodou a vyhněte se na nějaký čas používání zatěžujících stylingových přípravků. Velmi příjemnou a účinnou domácí první pomocí je také šetrná masáž pokožky hlavy konečky prstů. Použijte pro ni odvar z kopřiv nebo máty peprné, citronovou či grepovou šťávu, pomůžou také tea tree olej a jablečný ocet (poměr vlažné vody a octa je 2:1).

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...